Bunică arestată pentru că și-a torturat nepoatele și le-a trimis la cerșit

copil_exploatat.jpg

Image source: 
pixabay.com

O femeie de 53 de ani din Cluj a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de minori. Anchetatorii susțin că, timp de zece ani, aceasta şi-ar fi exploatat cele două nepoate, obligându-le să cerşească. Fetele erau arse cu ţigara de către cei doi bunici, tăiate pe faţă sau pe mâini, băgate într-un canal din curte plin cu apă şi închise afară, fiind lăsate să doarmă pe străzi dacă nu obţineau din cerşit sume cuprinse între 400 şi 800 de lei zilnic, mai spun anchetatorii. Fetele erau în atenţia DGSAPC Cluj încă din anul 2010.

Potrivit DIICOT, “În fapt s-a reţinut că, în perioada 2009-2019, inculpata R.L., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a recrutat şi adăpostit la domiciliul său două minore, nepoatele sale, în vârstă de 17 şi 12 ani, în scopul exploatării acestora. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, inculpata R.L., profitând de imposibilitatea victimelor de a-şi exprima voinţa, prin constrângere şi abuz de autoritate, a obligat minorele să practice cerşetoria, în beneficul său şi al familiei sale, în zona unui complex comercial de pe raza municipiului Cluj-Napoca, situat în apropierea locuinţei sale”, arată comunicatului DIICOT.

„De asemenea, cu ocazia verificărilor efectuate la D.G.A.S.P.C. Cluj, s-a stabilit faptul că minorele s-au aflat în atenţia acestei instituţii încă din anul 2010, când au fost internate, în mod repetat, într-un adăpost de zi şi de noapte, deoarece au fost găsite pe străzi la cerşit de către organele de poliţie sau cele ale jandarmeriei. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele erau agresate fizic de către cei doi bunici, arse cu ţigara, tăiate pe faţă sau pe mâini, băgate într-un canal din curte plin cu apă şi închise afară, fiind lăsate să doarmă pe străzi dacă nu obţineau din cerşit sume cuprinse între 400 şi 800 de lei zilnic”, se mai arată în documentul citat.
Potrivit procurorilor, în urma percheziției domiciliare la locuinţa inculpatei s-au găsit trei telefoane mobile, suma de 1950 euro şi mai multe înscrisuri.

Adrian Moraru (IPP): România are instrumente să combată aceste lucruri. Ține de o interpretare corectă a acestor instrumente

“Din punctul meu de vedere, România are instrumente să combată aceste lucruri. Cred că până la urmă ține și de o interpretare corectă a acestor instrumente pe care le au la dispoziție, atât  în primă instanță cei de la DGASPC, cât și procurorii. Pentru că cerșetoria prin intermediul unui minor, săvârșită de un adult se pedepsește penal, este articolul  215 din noul Cod Penal. Problema este că, probabil, unii dintre procurori, la fel ca și în alte cazuri pe care le tot descoperim, consideră aceste lucruri un fel de <niște lucruri opționale>. <Lăsați, o să ne spună, doar nu o să trimitem pe cineva la pușcărie doar că și-a trimis copilul de câteva ori la cerșit>”, explică la RFI, Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice. 
În opinia acestuia, o vină o poartă și societatea în întregul ei, pentru că încurajează acest fenomen, al minorilor trimiși la cerșit. “Cei care dau bani unor asemenea oameni, nu fac decât să-i încurajeze să-i țină și mai mult pe străzi”, spune Adrian Moraru.
În plus, mai spune Adrian Moraru, “există județe în care DGASPC-urile sunt mai proactive, cu oameni mai dedicați și unde aceste rețele de cerșetorie nu funcționează...Sau ei știu unde sunt DGASPC-urile proactive și acolo nu se cerșește, cu minori cel puțin. Și, atenție, de fapt, nu este numai  DGASPC. Pentru că și în situația în care DGASPC- ul își face treaba, după care înaintează documentele către Poliție și  Parchet, Parchet care spune că nu este faptă penală, nici ei nu mai documentează cazurile pentru că știu că toate vor primi <neînceperea urmării penale din partea Parchetului> și n-are sens să mai facă nimic".

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice la RFI