G7: Giganții mondiali ai modei, angajament pentru protecția mediului

macron_moda.jpg

François-Henri Pinault, președintele companiei Kering, împreună cu Emmanuel Macron, Paris, 23 august 2019
Image source: 
https://fr.fashionnetwork.com

Treizeci și două de mari companii de modă, reprezentând 150 de branduri, au semnat un document intitulat ”Fashion Pact”, care va fi prezentat astăzi liderilor G7 reuniți la Biarritz, de către președintele companiei Kering, François-Henri Pinault. Companiile se angajează ca industria pe care o reprezintă să-și limiteze drastic impactul asupra climei, biodiversității și a oceanelor, până la orizontul anilor 2030 și 2050, informează ediția franceză a publicației Fashionnetwork.

Printre obiective: reducerea la zero a emisiilor nete de carbon până în 2050, cu ajutorul mai multor programe de verificare, precum Redd+, precum și folosirea în exclusivitate a surselor de energie regenerabilă până în 2030.

Semnatarii se angajează să renunțe la folosirea de materii prime rezultate din agricultura de tip intensiv, cu respectarea ecosistemelor naturale, protecția speciilor și regenerarea solului. În privința protecției oceanelor, marile companii de modă se angajează să renunțe la utilizarea obiectelor de plastic de unică folosință până în 2030 și să susțină cercetarea și inovarea în vederea producerii de materiale noi, în vederea reducerii poluării cu microfibre din plastic.

Pactul este semnat, în afară de compania Kering, de Burberry, Chanel, Ferragamo, Armani, Hermès, Moncler, Prada, Ralph Lauren, Stella McCartney și Zegna. Semnează de asemenea companiile de distribuție H&M, Gap și Inditex (Zara), dar și producătorii de echipament sportiv Adidas, Nike și.  Grupurile chineze Fung Group (Juicy Couture, Kenneth Cole…) și Ruyi (Sandro, Maje, Claudie Pierlot…), grupurile Bestseller (Vero Moda, LMTD…), PVH (Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Speed…) și Capri (Versace, Jimmy Choo, Michael Kors…), precum și entitatea Fashion 3 din grupul Mulliez (Jules, Brice, Pimkie…), dar și Carrefour, Galeries Lafayette, La Redoute, Nordstrom, Selfridges și Tapestry, semnează de asemenea pactul.

”Fashion Pact” face parte din programul ”One Planet Lab”, inițiat la începutul acestui an de Franța. Laboratorul face parte la rândul său  din programul ”One Planet Summit”, creat în 2017 de președintele francez Emmanuel Macron, după ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris.