Au românii o sexualitate morbidă? Ce spune psihologul Aurora Liiceanu despre agresiunile sexuale la adresa copiilor

au_romanii_sexualitate_morbida_aurora_liiceanu.jpg

Din ce în ce mai multe cazuri de agresiuni sexuale la adresa minorilor, raportate după crimele din Caracal (Sursa foto: pixabay)
Din ce în ce mai multe cazuri de agresiuni sexuale la adresa minorilor, raportate după crimele din Caracal (Sursa foto: pixabay)

Crimele din Caracal au fost urmate de o avalanșă de cazuri raportate la nivel național, despre copii agresați sexual fie de tații lor, fie de persoane străine, așa cum s-a întâmplat de exemplu în București, Sibiu și Vrancea. În unele situații, sunt raportate cazuri petrecute acum cinci-șase ani.

RFI a întrebat-o pe Aurora Liiceanu dacă asistăm la o înmulțire a agresiunilor sexuale la adresa minorilor sau doar la o mediatizare crescută a unor asemenea cazuri, după crimele din Caracal: ”Și mie mi se pare că este așa, o focalizare pe întunecimile minților și comportamentelor umane, dar cred că se datorează pe de o parte faptului că ele sunt senzaționale, cum spun paparazzi englezi, sexul și sângele vând ziarele, sângele în sensul de criminalitate, deci omul este atras de senzațional. Pe de altă parte, cred că și cei care au avut experiențe de genul acesta se simt într-un mediu mai deschis către înțelegerea lor și mai confortabil, din punctul de vedere al confesiunii”.

”Sigur că pentru publicul neimplicat, ca să zic așa, care nu a avut experiențe sau cei care nu sunt jurnaliști, cred că pentru ei este o stare de oarecare uimire să vezi atâtea lucruri, în sensul că te gândești că până la urmă, poporul nostru, noi suntem de o sexualitate morbidă, bolnavă, atâtea incesturi, violuri în familie, ceea ce... mă rog, noi suntem cu familia, sunt lucruri care cred că năucesc puțin mintea unui om obișnuit”, spune psihologul.

”Realitatea cred că este chiar asta care ni se arată, dar contează foarte mult și contextul. De exemplu, năuceala asta care mi s-a părut teribilă cu președintele lui TATA, mă gândeam la faptul că un polițist care umbla în Juridic mi-a spus la un moment dat că tradiția spune să dăm copilul la mamă și mi-a zis după aceea chiar așa, citez: cât ar fi de bețivă și de curvă, tot la mamă merge copilul, că e mamă. Asta-i tradiția. Și mă gândeam cu evenimentele astea că poate că de aia merge la mamă, pentru că mama nu e un pericol de incest, de viol, sigur că există și în zona asta cazuri particulare”, afirmă Aurora Liiceanu.

 
Aurora Liiceanu, despre agresiunile sexuale la adresa copiilor, raportate după cazul Caracal