Președintele COPAC, despre cazul Săpoca: Demisia este egală cu zero în fața aparținătorilor.Cerem pedepsirea vinovaților

spital.jpg

Image source: 
pixabay.com

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România cere pedepsirea vinovaţilor din cazul Spitalului Săpoca, dar și elaborarea unui plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie de către Ministerul Sănătății.” Nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. În 2002,  9 pacienți au fost incendiați de un alt pacient, iar Ministerul Sănătății anunța anchete care să stabilească vinovații. Peste 17 ani, avem alte 5 victime și niciun vinovat”, spune la RFI, Radu Gănescu, președintele coaliției. În opinia sa, "demisia este egală cu zero în fața aparținătorilor, este mai mult o sfidare la inteligența oamenilor”.   

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, spune la RFI că este nevoie de personal suficient și calificat pentru problemele specifice, cu care se confruntă spitalele de psihiatrie, dar și faptul că fiecare trebuie să își asume și să răspundă pentru ceea ce fac sau nu.

„De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă și în pat cu alt pacient, deși spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se interesează de siguranța și de sănătatea pacienților internați?”, spune Radu Gănescu. În opinia acestuia, să fii pacient în Romania internat într-un spital public și să fi omorât fără ca nimeni să poată interveni este ceva abominabil, chiar și pentru o societate medievală. Demisia este egală cu zero în fața aparținătorilor, este mai mult o sfidare la inteligența oamenilor.

"Am observat că toată lumea încearcă să arunce pisica dintr-o parte în alta: că structura e veche, că nu este suficient personal, că finanțarea e mică, lucruri adevărate pe care le știm și noi, dar, pe de altă parte, nu există nicio responsabilitate din parte nimănui. Adică, avem niște oameni care au murit dar nu e responsabil nici managerul care își dă demisia, nici medicul care a fost de gardă, mă rog, el a fost amendat cu 1000 de lei pentru că i-a pus câte doi în pat, și dacă va fi responsabil tot ca în cazul de la Giulești, nu ne rămâne decât să schimbăm sistemul din temelie, pentru că, din punctul meu de vedere, toată lumea de acolo este de vină.", adaugă președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: