De ce fac unii șoferi live-uri pe Facebook? Psiholog: E o stare de plăcere, o dependență

de_ce_fac_soferi_live_facebook_psiholog.jpg

Transmisiunile live pe Facebook la volan, interzise de Guvern (Sursa foto: opposingviews.com)
Transmisiunile live pe Facebook la volan, interzise de Guvern (Sursa foto: opposingviews.com)

Șoferii care fac transmisiuni live pe Facebook în timp ce conduc mașina vor să epateze și trădează o anumită dependență de tehnologie și rețele de socializare. Iată ce spune la RFI psihologul Mihai Copăceanu, blogger la Adevărul, în contextul în care Guvernul vrea să interzică folosirea telefoanelor și tabletelor la volan.

Mihai Copăceanu atrage atenția că în alte țări s-au deschis de ani buni clinici în care adolescenții în special urmează tratamente pentru dependența de tehnologie.

Psihologul explică la RFI ce anume determină un șofer să facă o transmisiune live pe Facebook: ”E o stare de plăcere, orice dependență ne creează plăcere, e un sentiment de mândrie și o nevoie de apreciere. Aici ar trebui să fie un mesaj pentru cei de la capătul celălalt al telefonului, cei care urmăresc live, dacă află că cineva este la volan, să-i interzică și să închidă automat aplicația. Oamenii au nevoie în mod constant de apreciere, adolescenții cu atât mai mult au nevoie de apreciere, de a-și contura o imagine publică, dar această apreciere vine foarte ușor nu în mediul fizic, prin contact fizic, ci vine foarte ușor în mediul online, acolo când ai foarte mulți urmăritori și avem inclusiv cazuri de influenceri care fac zilnic anumite blog-uri sau transmisiuni live și au zeci de mii sau sute de mii de urmăritori. Dorința aceasta de a fi apreciat, de a contura o imagine și un profil, de a comunica și care răspunde unor nevoi de afirmare sau de epatare, de dezvoltare a unui sine foarte puternic social”.

Mihai Copăceanu, despre interzicerea transmisiunilor live pe Facebook la volan