Ordonanță: Permisul suspendat, pentru simpla ținere în mână a telefonului

tel.jpg

Image source: 
www.ellsworth.af.mil

Autoritățile vor să înăsprească legislația rutieră în ceea ce privește folosirea dispozitivelor electronice în timpul condusului. Astfel, dacă proiectul legislativ va fi aprobat de Guvern, va fi interzisă folosirea în orice mod a aparatelor electronice.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 12 august, un proiect de ordonanţă de modificare a Codului rutier.

Ar urma să fie interzis astfel nu doar vorbitul la telefon în timpul condusului fără a avea un dispozitiv ”hands free”, ci și simpla ţinere în mână sau folosire cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Sancționea în acest caz ar urma să fie dură: 4 puncte de penalizare și 6-8 puncte de amendă. În plus, se suspendă exercitarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, dacă șoferul încalcă o regulă de circulație atunci când folosește telefonul.

Vizați de penalizări ar urma să fie și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Noile prevederi ar urma să se aplice în termen de 60 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, perioadă în care Poliţia Rutieră trebuie să desfăşoare o campanie de informare în acest sens.