Cu jalba la premier pentru autostradă în Moldova

autostrada_moldova.jpg

Image source: 
Facebook / Împreună pentru A8

Trei asociații civice din Iași solicită, într-o scrisoare deschisă adresată premierului, o întîlnire cu Viorica Dăncilă. Activiștii sunt revoltați de decizia de scoatere a autostrăzii Comarnic Brașov din schema de finanțare în parteneriat public privat și transformarea acesteia într-o prioritate națională absolută, cu finanțare directă de la Bugetul Național.

Activiștii din Iași se întrebă de ce infrastructura din Moldova nu este prioritate națională iar segmentul Tîrgu Neamț Iași rămîne să fie realizat în parteneriat public-privat.

Asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Moldova vrea Autostradă și Împreună pentru A8 atrag atenția premierului, într-o scrisoare deschisă, că în ciuda opoziției repetate a societății civile și a numeroase voci din regiunea Moldovei, Guvernul României a decis în mod arbitrar, spun activiștii, fără nici o analiză, ca segmentul Iași-Târgu Neamț (unul din cele trei segmente ale Autostrăzii A8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș) să fie realizat în Parteneriat Public-Privat.

Activiștii spun că există fonduri europene avantajoase pentru construirea în întregime a acestei autostrăzi vitale, care poate scoate Moldova din izolare și îi poate oferi șansa unei dezvoltări susținute.

În mod cât se poate de explicit, susțin reprezentanții celor trei asociații, Autostrada A8 este eligibilă pentru finanțare în proporție de 85% din fondurile europene de coeziune puse la dispoziția Guvernului României. Pentru activiștii ieșeni legarea Moldovei prin infrastructură modernă de Transilvania și, de acolo, de Europa Centrală și de Vest este prioritatea zero a regiunii, șansa istorică a relansării economice, fără de care handicapul de dezvoltare dintre Moldova și restul țării se va accentua până la probabilitatea unor dezechilibre sociale carcaterizate ca ireparabile.

Construirea Autostrăzii A8 nu a fost niciodată o prioritate pentru Guvernele României, care au amânat-o aproape 13 ani. Deocamdată premierul nu a răspuns scrisorii deschise adresate de Asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Moldova vrea Autostradă și Împreună pentru A8.

Cu jalba la premier pentru autostradă în Moldova