Viitură în Prahova; un copil a murit. Probleme mari în Bistriţa Năsăud

flood_defense_gov.jpg

Mai multe locuințe, garaje și autoturisme au fost luate de viitură
Mai multe locuințe, garaje și autoturisme au fost luate de viitură
Image source: 
defense.gov

O fetiță de 3 ani a murit, vineri, fiind vorba de unul dintre cei patru copii luați de viitură în localitatea Sângeru, din județul Prahova. 

Primarul comunei a declarat că apa i-a luat pe cei patru copii și pe mama lor cu tot cu casă. Potrivit ISU Prahova, o fetiță de 3 ani, unul dintre copiii dispăruți după ce au fost luați de viitură în Prahova, a fost găsită la un kilometru distanță de casă. Paramedicii au efectuat manevre de resuscitare, dar fără succes, fiind declarat decesul. Ceilalți trei copii sunt în continuare căutați, însă șansele ca ei să fie găsiți în viață sunt minime.

Primarul comunei Sângeru, Gheorghe Radu, a declarat că apa a luat cu totul casa în care se aflau o femeie și cei patru copii.
"A venit viitura de la Lapoș și s-a umflat Cricovul Sărat. În mod normal apa are jumătate de metru dar acum avea patru, cinci metri. I-a luat pe mama și cei patru copii, cu tot cu casă. Fetița de trei ani a fost găsită la aproape un kilometru distanță, de pompieri. Mama se prinsese de niște salcâmi și au scos-o oamenii. Am chemat imediat salvarea”, a declarat Gheorghe Radu. Potrivit acestuia, pagube sunt în toată comuna.

ISU Prahova a relatat la rândul său că, în localitatea Sângeru, viitura o surprins o femeie și patru copii.
"Femeia a fost salvată de un cetățean și copiii sunt căutați de către echipajele de pompieri”, anunță ISU Prahova. Sursa citată arată că cei mici au vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani.
Pentru salvarea copiilor intervin 30 de pompieri.

Județul Prahova este sub atenționare cod portocaliu de ploi și inundații până sâmbătă la ora 10.00.

Case și mașini luate de viitură, zeci de persoane au fost evacuate, în Prahova

Mai multe locuințe, garaje și autoturisme au fost luate, vineri, de viitură, în comuna Lapoș, din Prahova, iar 30 de persoane au fost evacuate. Pompierii, chemați în ajutor, nu pot ajunge din cauza drumului blocat, astfel încât au plecat pe o rută ocolitoare, mai relatează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat pentru Mediafax că în satul Lăpoșel din comuna Lapoș s-a produs o viitură puternică, fiind afectat și drumul de acces.
"Drumul este blocat și echipajele noastre nu pot ajunge, în consecință o vor lua pe la Urlați. Din primele informații, au fost luate de apă 7 locuințe, garaje și autoturisme. 30 de persoane au fost evacuate”, a declarat Vasiloae.

Reprezentanții Poliției Prahova au precizat, la rândul lor, că DC 235, care trece prin satul Lăpoșel, este închis momentan circulației, din cauza unei viituri.
Din cauza precipitațiilor abundente sunt afectate și alte drumuri din județ. Pe DJ 102R, în zona Mizil, pe o distanță de aproximativ 2-3 km este apă pe carosabil și se circulă îngreunat. La fel se circulă și pe DN1 B, în zona Albești-Valea Călugărească, unde sunt aluviuni pe carosabil.

ISU Prahova a transmis un mesaj de avertizare a populației, vineri, prin care erau anunțate averse, grindină de mici și posibil medii dimensiuni, vijelii și frecvente descarcări electrice. Avertizarea a fost valabilă până la ora 15.00 pentru localitățile Sângeru, Posesti, Centura, Gura Vadului, Apostolache, Carbunesti, Chiojdeanca, Lapos, Calugareni, Salcia, Tătaru si Jugureni.

Probleme mari în Bistriţa Năsăud

Mai multe drumuri şi circulaţia feroviară din zona localităţii Rebrişoara, judeţul Bistriţa Năsăud, au fost blocate vineri seara, din cauza aluviunilor, ca urmare a ploilor abundente, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, trenul accelerat 1831 este garat în gara Feldru, iar circulaţia feroviară este întreruptă până la îndepărtarea aluviunilor de pe şinele de cale ferată. Persoanele care se aflau în tren aşteaptă în tren până la deblocare.

Totodată, DN 17D a fost inundat în localitatea Rebrişoara şi între Feldru şi Ilva Mică, la ieşirea din Rebrişoara înspre Nepos circulaţia este blocată pentru intervenţie.

Conform ISU Bistriţa Năsăud, mai este blocat de aluviuni DJ 172 B Rebra şi Parva, unde se lucrează cu buldoexcavatoare pentru deblocare, intervine Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi doi operatori economici, dar şi drumul judeţean dintre Dorolea şi Cuşma este blocat de aluviuni.

În localităţile Monor şi Gledin, sunt inundate aproximativ 20 de subsoluri, la faţa locului acţionând SVSU cu trei motopompe.