Jurnal european: Seminar despre vaccinare organizat de Președinția Română a Consiliului UE

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie  ”Iuliu Hatieganu” a organizat la Cluj-Napoca, în contextul Președinției României la Consiliul UE, workshopul „Vaccinarea: de la realizări la provocări și obstacole”. Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Responsabilii programelor de vaccinare și experți din statele membre ale UE, din țări care fac parte din Rețeaua de Sănătate Sud-Est Europeană și România, au adus în atenția specialiștilor și a publicului una dintre temele prioritare ale sănătății publice contemporane, respectiv vaccinarea împotriva bolilor transmisibile.

După ce au reușit eradicarea sau reducerea la nivele foarte scăzute a bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare, țările membre ale UE se confruntă cu probleme datorate scăderii acoperirii vaccinale și amplificării reticenței față de vaccinare. Împărtășirea de opinii și bune practici, identificarea de măsuri comune pentru combaterea reticenței față de vaccinare, uniformizarea politicilor de vaccinare în UE și facilitarea schimbului de informații între statele membre sunt esențiale pentru succesul programelor naționale și reducerea riscurilor de re-emergență a bolilor prevenibile prin vaccinare.

Temele din programul atelierului de la Cluj se referă chiar la aceste provocări privind identificarea și raspunsurile comune în UE și statele candidate, față de obstacolele din calea asigurării acoperirii vaccinale optime, dezvoltarea unor programe „core” comune din punct de vedere al calendarului și antigenelor administrate, schimbul de informații privind vaccinarea și situația persoanelor nevaccinate, în vederea eliminării sau reducerii bolilor prevenibile prin vaccinare din Europa.

Președinția română a Consiliului UE aduce la Bruxelles proiectului românesc Emotional Europe, dezvoltat de coregraful Cosmin Manolescu. Proiectul include mai multe evenimente care se desfășoară la Bruxelles, în cadrul unei rezidențe organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român Bruxelles și BOZAR, ca parte a programului Next Generation, Please!

În cadrul acestuia participă tineri artiști din București, Bruxelles și Anvers, dansatorii Gilles Noël, Steffi Mennen, Sergiu Diță, artistele vizuale Ioana Stoica și Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, precum și Marta Popovici, muzician de jazz.

Emotional Europe își propune să observe modul de viață, interesele și poziționarea noii generații, să reflecteze asupra experiențelor care propun o ieșire din zona de confort și asupra noilor tendințe în arta contemporană, explorând conceptul de corp performativ și contextualizând rolul tinerilor în Europa de astăzi. „Îți place să dansezi? Crezi că dansul ne poate face mai buni? Te simți cu adevărat liber? Ce este libertatea? Ce înseamnă să fii emoțional în prezent? Ce înseamnă să fii cetățean european? Crezi în viitorul Europei?” sunt întrebări pe care proiectul le ridică publicului participant.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 13 mai 2019