Și dacă nu am mai restaura Notre Dame? (The Conversation)

notre_dame.jpg

Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Un articol din revista britanică The Conversation propune ca Notre Dame de Paris să rămână așa cum a fost transformată de incendiu, ca un simbol al unui mod de viață defectuos:

Învățătura religioasă a subliniat faptul că Pământul este un loc al păcatului, nefericirii și ispitei. Credincioșii buni ar trebui să-și îndrepte gândurile către Dumnezeu, să se supună preoților lor și să caute dreptate numai în viața de apoi. Lumea oricum se termină după un timp și va fi înlocuită cu un loc nou și perfect, în care sufletele salvate vor trăi pentru totdeauna.

Autoritățile bisericești au descris în mod regulat populațiile vecine ca "păgâni" iraționali care erau prea apropiați de natură, care se închinau copacilor, tunetelor și fulgerului. Aceasta a fost o justificare pentru invadarea terenurilor lor, transformarea lor în creștini și tăierea copacilor lor sacri.

Resturile acestor idei persistă în diferite forme astăzi, de la practicile dăunătoare de gestionare a terenurilor până la ideea că este rațional să acordăm prioritate obiectivelor economice ale statului față de colapsul mediului.

Deci, mai bine să nu refacem Notre Dame. În schimb, să-i permitem să fie un simbol al daunelor pe care le-am cauzat deja planetei noastre.

Dar de ce Notre Dame?

Având în vedere emoțiile din jurul acestei catedrale și marea dragoste exprimată pentru ea de atâția oameni, ar părea ciudat să vizăm Notre Dame pentru un astfel de gest. Trebuie totuși să recunoaștem cât de profund se împletesc rădăcinile civilizației occidentale și modul nostru de viață contemporan cu nedreptatea socială și distrugerea ecologică.

Notre Dame ar putea deveni un simbol al acestei recunoașteri. Pentru oamenii de credință, ar putea fi suficientă o simplă curățenie pentru a face din nou din acest loc unul de închinare, fără a se proceda la o restaurare costisitoare. Aceasta ar putea fi o modalitate puternică de a acționa asupra chemării Papei Francisc pentru o transformare drastică a modului în care oamenii tratează planeta.

Ar putea părea dramatic, dar numai o retragere strategică de la modurile noastre de viață și gândire, dăunătoare pentru mediu, ne va permite să răspundem cerințelor acerbe ale următoarelor decenii.

Și dacă nu am mai restaura Notre Dame?