(VIDEO)Noi violențe, la Paris: „Vestele galbene” vs Poliție

Cel puţin 200 de persoane au fost reţinute şi peste 12.500 au fost percheziţionate „preventiv” la Paris, în urma protestelor organizate miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii. Manifestații au avut loc și în alte orașe din Hexagon.

Corespondență audio, de la Paris, Matei Vișniec

.................................................................

Deşi la nivel naţional protestele au fost în general paşnice, la Paris autorităţile au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene după ce mai mulţi protestatari au devenit violenţi.

Unii protestatari purtând hanorace sau veste galbene au răspuns prin aruncarea unor proiectile către poliţie. Imaginile de la televiziuni arată o dubă cu geamurile sparte. Mai multe persoane au fost rănite uşor.

Sindicatele, dar şi membri ai mişcării „Vestele galbene” au ieşit miercuri în stradă, la doar câteva zile după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o serie de măsuri fiscale, printre care tăieri de taxe şi impozite care ar costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de euro.

LIVE VIDEO:

 

 

Poliția a întreprins mai multe percheziţii, care au fost efectuate de către forţele de ordine în baza unei legi controversate care a intrat în vigoare în luna aprilie şi care permite percheziţionarea participanţilor la manifestaţii. Totodată, aceeaşi lege prevede că persoanele care îşi acoperă faţa în timpul protestelor pot fi condamnate la un an de închisoare sau pot plăti o amendă penală de până la 15.000 de euro.

Măsurile de securitate au fost sporite în toată Franţa, după ce au circulat informaţii potrivit cărora s-ar putea produce violenţe la mitingurile organizate la nivel naţional.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a avertizat recent că „activişti radicali” s-ar putea infiltra printre manifestanţi. El a declarat că autorităţile au găsit mai multe grupuri pe reţelele sociale care făceau apel la protestatari să transforme Parisul în „capitala haosului”, poliţia pregătindu-se de 2.000 de activişti veniţi pentru a se lupta, autorităţile suspectând că unii ar putea veni din afara ţării.

Mulţi sunt tinerii anti-capitalism, cunoscuţi ca fiind „black blocs”, pentru că se îmbracă în negru şi poartă măşti pe faţă.

Forţele de securitate au fost mobilizate la gările din Paris pentru a preveni eventuale persoane care vin din Italia, Spania şi Germania.

Castaner a declarat că poliţia început deja să investigheze preventiv persoanele care plănuiesc să mărşăluiască, o nouă tactică permisă de o nouă lege venită ca răspuns la violenţele vestelor galbene.

Peste 7.400 de poliţişti au fost trimişi în stradă la Paris, iar autorităţile au decis să închidă preventiv 580 de magazine şi restaurante din centrul capitalei.