Cum să evităm fake-news. Studiu de caz: Incendiul de la Notre Dame

notre-dame-intox.png

Sursa imaginii: 
France24

Cu peste 3,5 milioane de twitt-uri în 24 de ore, incendiul de la Notre Dame a fost unul dintre cele mai discutate subiecte la nivel mondial pe rețelele de socializare. Jurnaliștii Corentin Bainier și Alexandre Capron de la redacția Observateurs a postului tv France24 au făcut o analiză a informațiilor false distribuite cu această ocazie și prezintă câteva metode prin care aceste dezinformări pot fi evitate.

Conturi CNN, FoxNews, BuzzFeed false!

În seara zilei de 15 aprilie mai multe conturi false care prezentau logo-urile unor celebre site-uri mass media, precum CNN, FoxNews sau BuzzFeed au publicat informații false privind originea incendiului, subliniind caracterul ”terorist” al acesteia, fără a aduce nici o dovadă.

Cont fals CNN care susține că incendiul a fost declanșat printr-un ”act terorist”

Cont fals de Twitter Fox News care atribuie unei politiciene americane, membră a Partidului Democrat, declarații pe care nu le-a publicat pe Twittter.

O observare atentă a numelor utilizatorilor relevă că conturile nu au mica emblemă albastră a Twitter. Numărul foarte mic de abonați este un alt indiciu.

Un alt element care trebuie verificat: profilul. În aceste cazuri se precizează uneori că este vorba de ”conturi parodice”, un detaliu care permite autorului să susțină ulterior că utilizatorii au fost avertizați.

Între timp două din cele trei conturi au fost șterse.