Live Text: Ce trebuie să știi despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

notre_dame.jpg

Image source: 
rfi.fr

Un incendiu puternic a cuprins, luni seară,  Catedrala Notre-Dame, monument aflat pe Île de la Cité, în centrul Parisului.  Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare.

UPDATE: Pericolul incendiului de la Notre Dame a fost îndepărtat a declarat marți dimineață ministrul de interne francez. Oficialul anunță o întâlnire la ora 9:00 cu experți și arhitecți care vor încerca să afle dacă structura este stabilă și pompierii pot pătrunde în interiorul Catedralei pentru a face inventarul pagubelor produse de incendiul care a ars întregul acoperiș si turla centrală.

Noaptea trecută pompierii au reuşit să salveze valoroase lucrări de artă, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemenea, salvată.

UPDATE: Interiorul a fost mai puțin afectat. Marți se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă. Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris reprezintă cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francez și mondial. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, această bijuterie de arhitectură gotică este monumentul cel mai vizitat din Europa. 30 de mii de vizitatori pe zi, 14 milioane pe an arata statisticile.

UPDATE: Pompierii au anunţat că au stins complet incendiul, în urma unei operaţiuni care a început aseară, în jurul orei locale 19:00. Dintre cei 500 de pompieri mobilizați, doar unul a fost rănit. Originea focului - care a izbucnit de undeva de pe acoperișul catedralei - încă nu a fost stabilită. A fost deschisă o anchetă, care privilegiază ipoteza unui accident. De altfel, în cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

UPDATE: Le Figaro scrie că odată cu acest fum negru aflat deasupra acoperişului catedralei Notre Dame, este inima Parisului care s-a prăbuşit luni seară. Catedrala celebrată de Victor Hugo, una dintre cele mai mari din Occident, este un monument emblematic pentru capitală şi recunoscut pe plan mondial.

Catedrala este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO şi vizitată de milioane de pelerini anual şi de turişti. Pe 24 august 1944 de aici se făcea anunţul de eliberare de sub ocupaţia nazistă iar 26 de ani mai târziu, în 1970, catedrala găzduia funeraliile generalului Charles de Gaulle.

Catedrala Notre Dame în flacari.
Catedrala Notre Dame în flacari.
Image source: 
Pompierii Paris.

 

UPDATE:  Turla stângă este în continuare în flăcări, precum şi partea din spate a catedralei.

În ciuda numărului impresionant al forţelor de intervenţie prezente, pompierii nu au reuşit până acum să calmeze flăcările. 400 de pompieri intervin cu 18 lansatoare de apă.

Îngrijorarea forţelor este că vor ceda corzile care susţin clopotele şi că vor cădea pe şarpantă. Salvarea Notre Dame nu este încă realizată, susţine secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nuñez.

Clopotele mai multor biserici din întreaga Franţă au răsunat în această seara ca omagiu adus catedralei Notre Dame.

 

 

UPDATE: În catedrala Notre Dame sunt păstrate trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. În mod normal, ele sunt expuse, în trei casete transparente, în fiecare primă zi de vineri din lună dar în postul Paştelui ele sunt expuse în fiecare zi de vineri. Ele urmau să fie expuse într-o procesiune de adoraţie în această săptămână sfântă pentru catolici. Mii de creştini vin de fiecare dată pentru a se închina la aceste relicve. Un responsabil al catedralei anunţă că a fost salvată coroana de spini.

Bucati din coroana care se presupune ca a stat pe capul lui Iisus Hristos se afla în catedrala Notre Dame, Paris.
Bucati din coroana care se presupune ca a stat pe capul lui Iisus Hristos se afla în catedrala Notre Dame, Paris.
Image source: 
notredamedeparis.fr

UPDATE: Vaticanul şi-a exprimat tristeţea faţă de acest incendiu izbucnit la Notre Dame, « un simbol al creştinătăţii în Franţa şi în întreaga lume. »

“ Suntem alături de catolicii francezi şi de populaţia locală. Ne rugăm pentru pompierii prezenţi acolo şi pentru toţi cei care fac totul posibil în acest moment pentru a face faţă situaţiei dramatice” a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, într-un comunicat.

 

Incendiul de la Catedrala Notre Dame este urmarit cu emotie de pe unul din podurile din Paris.
Incendiul de la Catedrala Notre Dame este urmarit cu emotie de pe unul din podurile din Paris.
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

 

 

UPDATE: Pompierii vorbesc despre un incendiu dificil. Un pompier vorbeşte despre faptul că este foarte dificil să intre în interior, de frică să nu se înregistreze victime în rândul forţelor de intervenţie. Pentru France Presse, pompierii au declarat că nu sunt siguri că pot opri propagarea flăcărilor.

Preşedintele Emmanuel Macron se află la faţa locului.

El a scris pe Twitter : «Notre Dame este mistuit în flăcări. Întreaga naţiune este emoţionată. Mă gândesc la catolici şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii, sunt trist să văd cum arde această parte din noi.»

 

 

 

 

UPDATE: Potrivit biroului procurorului general al Parisului, o anchetă a fost deschisă pentru a determina cauzele incendiului.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, până în acest moment nu au fost semnalate persoane rănite în incendiu.

Pe 11 aprilie, 16 statui din aramă au fost înlăturate de pe turla catedralei. Ele nu au fost distruse aşadar în incediu.

Statuile aveau 3 metri înalţime şi cântăreau aproximativ 250 de kg. Ele au fost transportate la Périgueux, în Dordogne. Acestea urmau să fie restaurate pentru aşi regăsi locul, în 2022,  pe turla care acum s-a prăbuşit.

 

 

 

UPDATE:  Melania Trump, Sadiq Khan, Donald Tusk – o susţinere internaţională a venit imediat după primirea veştii.  

Prima doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a scris pe Twitter că are inima întristată după ce a văzut imaginile cu incendiul de la Notre Dame.

Vice-preşedintele Statelor Unite,  Mike Pence a scris un mesaj de susţinere pentru parizieni :  "Notre-Dame este un simbol al credinţei în întreaga lume şi să vedem casa Domnului în flăcări este o tragedie ».

Mai mulţi primari ai marilor metropole - primarul Londrei Sadiq Khan şi cel al Madridului, Manuela Carmena şi-au exprimat tristeţea faţă de ceea ce se întâmplă în prezent în inima Parisului.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a subliniat că Notre Dame este catedrala întregii Europe.

Emmanuel Grégoire, primarul adjunct al Primăriei Capitalei a lansat un apel către forţele de intervenţie pentru a fi evitate eventuale victime colaterale în cazul în care şi alte părţi ale catedralei se vor prăbuşi – cei care locuiesc în jurul edificiului ori martorii la acest trist eveniment ori turişti. "Prioritatea este salvarea operelor de artă din interior, violenţa incendiului este spectaculoasă", a declarat responsabilul.

Primăria Capitalei a decis evacuarea întregii insule pe care se află catedrala Notre Dame.

Un spaţiu a fost deschis pentru a găzdui în această noapte locuitorii de pe Ile de la Cité. Aproximativ o mie de francezi locuiesc aici. Primăria a creat o celulă de criză iar în acest moment sunt aranjate paturi în acest spaţiu iar oamenii vor fi asistaţi social.

Primăria este în contact cu Oficiul de Turism al Capitalei pentru a fi găsite soluţii de cazare a turiştilor care erau cazaţi iniţial în cele 5 hoteluri existente pe Ile de la Cité.

Primăriţa Anne Hidalgo se va deplasa în acest spaţiu de cazare nou creat pentru a vorbi cu riveranii.

 

UPDATE: S-a prăbuşit turla catedralei, sub urletele celor prezenţi. Turla avea o înălţime de 93 de metri.

Preşedintele Emmanuel Macron se deplasează la faţa locului, anulându-şi, pentru moment, intervenţia televizată, planificată pentru ora 20:00.

O parte din insula pe care se află catedrala este evacuată la această oră.

Flăcările, ce s-au propagat extrem de repede, au izbucnit în mansarda catedralei, au indicat pompierii. Cel mai probabil au pornit de la schelele instalate pe acoperişul edificului, construit între secolele XII şi XIV.

Purtătorul de cuvânt al Notre Dame susţine că totul arde. Sarpanta nu va rezista - ea datează din secolul XIX de o parte şi din secolul XIII de cealaltă parte, a explicat André Finot. Importante lucrări au loc de mai multe luni, în special pentru spălarea edificiului, înnegrit de poluare.

Incendiul intervine în prima zi de celebrare a Săptămânii sfinte care se încheie cu Paştile catolic.

Aproximativ 13 milioane de turşti vizitează anual această catedrală, situată în inima capitalei franceze. Este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din lume.

În ciuda afluxului important de turşti, catedrala a continuat mereu să celebreze cinci slujbe zilnice şi şapte duminica. Iar cu celebrările excepţionale, aici au loc, în decursul unui an, nu mai puţin de 2.000 de slujbe.

 

Flăcările au cuprins partea superioară a catedralei, inclusiv cele două turnuri de clopotniță. Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani. La fața locului, au fost mobilizate forțe importante de pompieri. Catedrala se află în renovare. Potrivit unui purtător de cuvânt al primăriei, catedrala a fost evacuată. Nicio persoană nu a fost rănită. Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Primăriţa Parisului, Anne Hidalgo, a scris pe Twitter că în jur a fost creat un perimetru de securitate, vorbind despre un „incendiu teribil”. Primarul adjunct al capitalei franceze l-a etichetat și el drept unul „important”. Acesta le-a cerut oamenilor să stea la distanță pentru a nu îngreuna intervenția pompierilor.

Din datele existente rezultă că pompierii au intervenit în jurul orei locale 19.00 (20.00, ora României), iar Le Monde arată că, potrivit martorilor oculari, flăcările ar fi izbucnit cel mai probabil cu 10 minute înainte.

Vom reveni cu amănunte.