Angajații CFR, protest în fața Ministerului Transporturilor. "Vrem salarii mai mari și condiții decente de muncă"

federatia_nationala_feroviara_miscare_comercial_vagoane.jpg

Imagine de arhiva
Image source: 
facebook/Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial Vagoane.jpg

Proteste de amploare în faţa Ministerului Transporturilor. Angajații CFR au ieșit astăzi în stradă să îşi strige drepturile. Aceștia vor salarii mai mari, scăderea vârstei de pensionare, investiții în infrastructură dar și condiții mai bune de muncă, spune la RFI, Iulian Mănescu, preşedintele Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România. 

“Protestăm, în primul rând, pentru statutul personalului feroviar. Acel statut e în negocieri de peste 10 ani. De 2 ani și jumătate, stă blocat la Comisia de Muncă în Camera Deputaților. Noi solicităm deblocarea lui și promovarea, în sensul că acest statut trebuie să conțină și niște coeficienți de ierarhizare minimală care să  regleze salarizarea din sistemul feroviar, precum și o reducere a vârstei standard de pensionarea în funcție de responsabilitatea funcției și a meseriei pe care o practică fiecare cfr-ist în parte ” , explică Iulian Mănescu. Potrivit acestuia, la ora actuală există o lipsă acută de personal, pentru că nimeni nu mai vrea să lucreze pe salarii mici și în condiții inumane.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

Protestul sindicaliştilor feroviari s-a încheiat după ce au fost primiţi la discuţii cu reprezentanţii Ministerul Transporturilor."Discuțiile au vizat principalele probleme semnalate de partenerii sociali, respectiv promovarea Statutului personalului feroviar, asigurarea sumelor pentru creșterile salariale la companiile de stat din calea ferată, realizarea investițiilor în domeniul feroviar", se arată într-un comunicat de presă al  Ministerului Transporturilor, dat publicității după întâlnirea pe care liderii de sindicat au avut-o cu secretarul de stat coordonator pentru domeniul feroviar, Dragoș Titea.