Trăieşte natural, mănâncă tradiţional! Campania, lansată azi de Ziua Mondială a Consumatorilor

15 martie este ziua mondială a drepturilor consumatorilor. Evenimentul a fost marcat și în România, prin lansarea unei campanii media, “Trăiește natural, mănâncă tradițional! Obiectivul acesteia este de a încuraja consumul de produse tradiționale realizate după rețete străvechi, fără adaosuri de aditivi și atestate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La ora actuală, în România sunt înregistrați 680 de producători de produse tradiționale. 

“Este un demers de promovare a produselor tradiționale românești dar și de susținere a producătorilor autohtoni” ,spune la RFI, conf.dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, implicată în derularea campaniei, alături de Radio România Antena Satelor. „Studiile realizate de APC în ultimii ani au scos la iveală o serie de aspecte mai puțin plăcute ce țin de calitatea produselor alimentare fabricate la nivel industrial, cum ar fi: cârnați țărănești cu 7 E-uri, 9 din 10 mărci de cârnați sunt afumați cu fum lichid/aroma de fum, 4 din 10 mărci de cârnați sunt colorați cu carmin, 3 din 10 mărci de salam de vară nu conțin carne de vită, 7 din 10 mărci de parizer conțin monoglutamat de sodiu și carmin, 4 din 10 mărci de crenvurști conțin carmin, 7 din 10 mărci de pâine feliată și ambalată conțin conservanți, 8 din 10 mărci de bulion/pastă de tomate sunt fabricate din concentrat de tomate de proveniență necunoscută pentru consumatori, 8 din 10 mărci de lapte conțin lapte prelucrat, 3 din 10 mărci de ardei capia conţin zaharină, castraveți din India, murați în Romania cu adaos de metabisulfit de sodiu și clorură de calciu, zacuscă cu ciuperci și 5 lingurițe de zahăr, dulceață de zmeură cu carmin și aromă de dude. Acestea sunt doar câteva din concluziile studiilor realizate de APC care arată cât de mult au fost denaturate alimentele consumate de români. Alternativa la astfel de produse o constituie produsele tradiționale atestate”, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC. Potrivit acestuia, în 2013 existau 4500 de producători de produse tradiționale. Numărul acestora s-a diminuat drastic și din cauza nesusținerii acestora, mai spune Costel Stanciu. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

De la sfârșitul anul trecut, românii au la dispoziție o aplicație pentru identificarea produselor alimentare certificate calitativ. Practic, e catalogul cu toate produsele tradiționale românești certificate. Românii, dar și turiștii străini, care au instalată în telefon aplicația, vor găsi cu ușurință de unde să cumpere produse românești de fermă. Înscrierea în acest catalog catalog nu presupune niciun cost pentru fermieri. În viitor, aplicația va permite în cadrul târgurilor, piețelor, magazinelor, prin funcția de scanare a codurilor QR de pe eticheta produselor, să verificați autenticitatea produselor, asigurându-vă în acest fel ca veți consuma un produs autentic și nu unul contrafăcut.

Funcții disponibile în aplicație:

• Căutarea produselor și a producătorilor după denumire si număr de atestat;
• Afișarea pe hartă a producătorilor cu posibilitatea de navigare către un producător;
• Filtrarea produselor și a producătorilor în funcție de:
o Tipul atestatului (Produs Tradițional, Rețetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan)
o Categoria produselor
o Județul producătorului
o Distanță (necesită activarea sistemului de localizare al dispozitivului)
• Afișarea detaliilor despre produs și producător:
o Număr Atestat
o Tip Atestat (Produs Tradițional, Rețetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan)
o Punct de lucru
o Denumire
o Descriere
o Contact
• Posibilitatea de a evalua un produs (necesită autentificare);
• Posibilitatea de a crea o listă cu produse favorite (necesită autentificare).

262

Facebook comments