Apel al comunității academice din Iași pentru apărarea statului de drept

calinescu.jpg

Cunoscutul profesor univesitar, Alexandru Călinescu, spune că liderul PSD este principalul responsabil de ceea ce se întâmplă acum în România.
Image source: 
Facebook/Alexandru Călinescu

Cunoscutul profesor univesitar, Alexandru Călinescu, unul dintre semnatarii scrisorii, spune că liderul PSD este principalul responsabil de ceea ce se întâmplă acum în România: “El și-a construit o statuie din viață, își construiește o statuie ca orice dictator înăscut”.

Pe lista primilor semnatari se regăsesc istoricul Flavius Solomon,  matematicianul Eugen Vărvărucă, critical literar Alexandru Călinescu, dar și alți celebri profesori, medici, chimiști și scriitori. În numai citeva ore, aproape 200 de persoane au semnat apelul. Elitele din Iași spun că România se îndreaptă către dictatură iar semnatarii subliniază ca societatea civilă a cerut  prin apeluri publice și proteste de stradă oprirea agresiunii, care, spun ei, amenință fundamentele sistemului politic, ordinea constituțională și viitorul societății noastre.

În apel se arată că de peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 13, sub pretextul amendării legislației penale și de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept.

Profesorul Alexandru Călinescu răspunde simplu la întrebarea:  Cine e responsabil de ceea ce semnatarii apelului au numit alunecarea Românei către un sistem oligarhic?

"E evident că PSD e vinovat în întregimea lui. Atâta vreme cât se adună în jurul lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea e vinovatul principal, nu încape îndoială. El și-a construit o statuie din viață, își construiește o statuie ca orice dictator înăscut.. El este un dictator. E clar. Nu are cum să se manifeste acum. Dar are stofa unui dictator care dorește puterea absolută".

Profesorul Alexandru Calinescu rezumă scurt scrisoarea

"De peste doi ani înregistrăm un adevărat asalt asupra justiției și a statului de drept. Guvernarea actuală nu a ținut cont de avertismetele venite din afară, de mișcprile de protest din țară a continuat în așa fel încât să pună justiția sub control. A doua idee majoră se referă la un fapt recent și în curs de desfășurare. E vorba de ordonanța 7 care a revoltat, pe bună dreptate, pe mulți magistrați. Apelul este o formă de a ne manifesta solidaritatea cu magistrații".

Publicistul și criticul literar crede că societatea civilă a obosit.

"Sigur că a obosit. S-a produs un fenomen de uzură, din păcate. Vă dați seama, peste doi ani. La un moment dat s-au câștigat niște lucruri, în 2017. Apoi s-a văzut că coaliția de la guvernare a dat puțin înapoi și a luat-o de la capăt. Mai ceva. Și la ordonața 7 la fel au făcut. S-au speriat nițel, au dat înapoi nițel. Lucrurile la care țin cel mai mult tot le impun cu forța".

Vor urma si alte proteste spun  semnanatarii apelului pentru apararea statului de drept. Profesorul Alexandru Calinescu atrage atentia ca liderul PSD este un om foarte periculos.

“ Felul cum vorbește, insultele pe care le proferează. Insinuările pe care le face. Un om foarte eopriculos. PSD dacă ar fi cu adevărat un partid de stânga ar trebui să îl elimine de la conducere

-Dacă ar trebui să folosiți un cuvânt pentru a descrie discursul liderului PSD?

-Două cuvinte, dacă îmi permiteți. Pervers și ticălos!”

 

Apelul poate fi citit în întregime aici:

https://www.petitieonline.com/apel_al_comunitii_academice_din_iai_pentru...

 

Alexandru Călinescu are 73 de ani. Este publicist, critic şi istoric literar. Profesorul Alexandru Călinescu a fost considerat  un dușman al regimului comunist, și era interzis de la publicare în 1989. Alexandru Călinescu a primit în 2004 distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului din partea preşedintelui francez Jacques Chirac, pentru munca dedicată promovării limbii şi culturii franceze.

Cunoscutul profesor univesitar, Alexandru Călinescu, unul dintre semnatarii scrisorii, spune că liderul PSD este principalul responsabil de ceea ce se întâmplă acum în România (AUDIO)