Dieta mediteraneană și sistemul public de sănătate fac din Spania cea mai sănătoasă țară din lume

tapas_2.jpg

Dieta mediteraneană și sistemul public de sănătate fac din Spania cea mai sănătoasă țară din lume.
Dieta mediteraneană și sistemul public de sănătate fac din Spania cea mai sănătoasă țară din lume
Image source: 
pixabay.com

Spania este considerată a fi cea mai sănătoasă țară din lume, potrivit unei analize publicate de agenția Bloomberg. Regatul iberic reușește să se poziționeze în acest ranking pe prima poziție obținând un scor de 92,7 puncte dintr-un maxim de 100, devansând Italia, care conform unui studiu similar realizat în anul 2017 se afla pe primul loc.

Indicele Bloomberg punctează fiecare țară analizând aspectele care reflecta starea de sănătate a populației cum ar fi speranța de viață la naștere, sistemul de sănătate sau accesul la apă potabilă, dar în același timp depunctează  statele unde există o importanta incidență a factorilor de risc, cum ar fi obezitatea sau fumatul. 

În ancheta realizată în acest an au fost analizate 169 de națiuni și a fost publicată o listă cu primele 56 clasate. În ultimii doi ani Spania a reușit să devină liderul acestui clasament, după ce în 2017 se clasa doar pe locul 5.  În afară de această bună notă, Spania se bucură și de cel mai ridicat nivel de longevitate a populației din Europa cu o medie de 82,9 de ani. Ba mai mult, un studiul realizat la Universitatea din Washington anticipează că va ajunge și liderul acestui clasament mondial până în 2040, cănd speranța de viață va fi de peste 85,8 ani devansând Japonia care în acest moment este pe primul loc. 

Studiul justifică poziția regatului iberic citând concluzii ale Observatorului European pentru Sisteme și Politici de  Sănătate, unde se afirmă că "asistența medicală primară în Spania este asigurată, în mod principal, de sistemul public de sănătate, cu o extinsă rețea de medicii de familie și asistenții medicali specializați" și , de asemenea, menționează faptul că "există multe campanii de prevenire și control  al bolilor, campanii destinate atât copiilor, femeilor, cat și persoanelor în vârstă". 

O altă explicație ar fi celebra dieta mediteraneană, patrimoniu UNESCO din anul 2013,  care constă într-un  alimentație echilibrată bazată pe un consum constant de fructe, legume, zarzavaturi, cereale, ulei de măsline, peste și vin consumat regulat, dar în cantități moderate.

Agenția Bloomberg a publicat o listă cu primele 56 de state clasate în acest ranking unde România nu apare din nefericire, în schimb putem întâlni câteva țări din Europa de Est: precum Grecia, care se află pe locul 26, Muntenegru, pe locul 41, Bosnia Herțegovina 42 sau Albania, pe care o găsim în a 43-a poziție. 

O alta constatare pe care o putem face, analizând această listă, este că în Europa se afla cinci dintre cele mai sănătoase zece tari ale lumii, alături de Spania regăsindu-se: Italia, Islanda, Elveția, Suedia și Norvegia. 

Cea mai sănătoasa țară aflată pe continentul american este Canada, aflată pe locul 16, iar Cuba se afla în mod surprinzător pe locul 30, cu 5 poziții mai sus decât Statelor Unite.

Japonia este considerată a fi cea mai sănătoasa țară din Asia, urmată de Singapur și Coreea de Sud, în timp ce China se află doar pe locul 52. 

Se pare că în parte cea mai de jos sunt clasate economiile subsahariene, care reprezintă 27 dintre ultimele 30 de națiuni ale acestui ranking.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid