O anchetă realizată de cotidianul El País dezvăluie 19 cazuri de pedofilie în Biserica Catolică

ziar.jpg

O anchetă realizată de cotidianului El País dezvăluie 19 cazuri de pedofilie în Biserica Catolică.
O anchetă realizată de cotidianului El País dezvăluie 19 cazuri de pedofilie în Biserica Catolică
Image source: 
pixabay.com

˝Se dezvăluie secretul abuzurilor în Spania˝ este titlul unei articol publicat în El País, în care se relevă rezultatul unei anchete prin intermediul căreia jurnaliștii de la cotidianului spaniol denunță pedofilia din Biserica Catolică. Investigația desfășurată timp de doar 5 luni, după cum ne face cunoscut articolul, a scos la iveală 19 cazuri de pedofilie cu cel puțin 87 de victime, aproape jumătate din totalul cazurilor descoperite și judecate în mod oficial în ultimii 30 de ani de către justiția spaniolă. Autorii articolului afirmă că în Spania sunt zeci de persoane, victime ale acestor tipuri de abuzuri, care au suferit în tăcere timp de decenii și care acum vor să li se facă justiție.

Biserica Catolică Spaniolă, spre deosebire de cea americană, germană, franceză sau cea irlandeză, se afirmă la începutul articolului, nu s-a arătat, până acum, dispusă să-și revizuiască trecutul sau să spună adevărul complet referitor la abuzurile care au avut loc în interiorul instituției. Ce se știe? Câte cazuri se cunosc? Câți episcopi au acoperit acești infractori? Câți bani s-au cheltuit pentru a mușamaliza aceste denunțuri? Până acum biserica a preferat să tacă. Singura reacție, după primele cazuri dezvăluite de El País, a fost aceea de a crea o comisie pentru a investiga problema, comisie la care nu participă nici victimele și nici experții în materie, ci doar clericii catolici.

În practică, Conferința Episcopală, organul dirigent al Bisericii Spaniole, evită să ia legătura cu victimele cazurilor apărute în presă și încearcă să-i atragă pe cei afectați prin propriile canale pentru a evita mediatizarea cazurilor. Conform anchetei ziariștilor spanioli, instituțiile bisericii vizate de acest scandal și-au pus în circulație propriul e-mail, pentru a canaliza plângerile, încercând să controleze scandalul și să-l gestioneze cu discreție.

Autorii articolului afirmă că există zeci de persoane, victime ale acestor tipuri de abuzuri, care au suferit în tăcere timp de decenii, datorită atitudinii autorităților, care au susținut în permanență că această problemă nu există și nici nu a existat vreodată și că Spania este o excepție de la scandalul cu care se confruntă Biserica în alte părți ale lumii.

Pentru a elucida această dilemă, o echipă de la El País și-a propus cu cinci luni în urmă să verifice dacă Spania este într-adevăr o excepție sau dacă excepțional era doar faptul că nu au ieșit încă la lumină cazurile de pedofilie din cadrul bisericii locale. Răspunsul începe să fie clar, susțin în continuare ziariștii spanioli: în Spania au existat abuzuri, iar acum trebuie să știm care este amplitudinea problemei. Acestă anchetă a reușit în doar cinci luni să dezvăluie existența a cel puțin 87 de victime, față de alte 200 cărora li s-a recunoscut acest statut prin sentințele civile pronunțate în ultimii 30 de ani.

Dar dincolo de aceste cifre care sunt cel puțin ingrijorătoare, cele mai impactante sunt mărturiile victimelor, care uneori sunt redate cu amănunte tulburătoare. Leopoldo Martín, din Madrid, mărturisește că la cei 80 de ani pe care îi are, nu există nici o zi în care să nu-și amintească de abuzurile pe care le-a suferit în internatul din Valladolid. "Sunt întotdeauna aici, sunt întotdeauna în capul meu", spune el, lovindu-se cu palma peste frunte. Este impresionant, remarcă autorul articolului, că nici măcar la vârsta de 80 de ani, acest bătrân nu a reușit să scape de imaginea dureroasă a copilăriei, de care își amintește zilnic.

O altă persoană care s-a confesat jurnalistilor de la El País, Fernando García-Salmones, victimă la 14 ani, la școala Claret din Madrid, declara că: "El, preotul, m-a ales pentru că nu jucam fotbal, eram mai izolat și mă folosea ca și cum aș fi fost o prostituată. Venea, mă dezbrăca, mă viola, după care mă dădea afară. Uneori, după ce eram violat, trebuia să fac patul și să curăț camera. Acest preot în fața celorlați era un sever păzitor al ortodoxiei".

Abuzurile, dezvăluie în continuare articolul, se terminau când preotul se plictisea de victimă sau când aceasta creștea și ajungea la pubertate.

Biserica a tratat întotdeauna actele de pedofilie ca păcate, nu ca infracțiuni, și tot așa pretindea să fie văzute de victime, ba mai mult, susțin jurnaliștii, pretinde ca victimele să-și ierte agresorul, iar în ceea ce privește preotul în cauză, măsurile care se luau erau de a-l schimba de la o parohie la alta.

Dar nu numai victimele au fost cele care au scos la iveală aceste abuzuri, există de asemenea mulți preoți, recunosc cu onestitate ziariștii de la El País, îngroziți de dimensiunea acestui scandal, care ajută la demascarea cazurilor de pedofilie, chiar dacă o fac în secret, de teamă să nu fie descoperiți de superiori. Mai ales că mușamalizarea acestor cazuri are o altă nedorită conesecință, aceea de a generaliza un fenomen de care se plângea zilele trecute un episcop din Madrid spunând că: "atunci când te vede cineva îmbrăcat în preot în metrou începe să te acuze că ești pederast".

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid