Sorina Pintea, despre medicul fals de la Spitalul Ilfov: „Diploma de licenţă e falsă, nu a fost niciodată rezident”

Val de anchete la Spitalul Judeţean Ilfov după ce o femeie care nu ar fi absolvit medicina ar fi prezentat o diplomă falsă şi a primit, astfel, dreptul de a face voluntariat pe secţia de Ginecologie a spitalului, potrivit Libertatea. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că femeia care lucra de 10 ani în Spitalul Judeţean Ilfov nu a fost niciodată confirmată în rezidenţiat. Diploma de licenţă a Ralucăi Bîrsan este falsă, a declarat oficialul.

“Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea rezidenţiat.ms.ro, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi, pe de altă parte, ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenţi, în momentul în care intră în rezidenţiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă. 

 „Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi, îmi susţin această afirmaţie.  Declarațiile mele s-au referit la angajarea unui medic și nu a unui voluntariat. Se pare că era cunoscut de toți din acel spital. La înscriere, un medic trebuie să depună o serie de documente. Recunosc însă că nu m-am gândit la voluntariat”, a mai spus Pintea, care susține că a făcut plângere penală pentru fals şi că a solicitat o întâlnire de urgenţă cu conducerea spitalului, pentru ca reprezentantul Ministerului din consiliul de administraţie al spitalului să primească explicaţiile necesare.

În plus, Pintea afirmă că inclusiv contractul de voluntariat încheiat de Raluca Bîrsan cu unitatea medicală nu este unul valid dar și că adeverinţa de confirmare în rezidenţiat este tot un document fals.    „Este o falsă adeverinţă de la Centrul de Resurse Umane, în care spune că a obţinut un loc la rezidenţiat. Sunt nişte date care se bat cap în cap, atâta vreme cât un jurist semnează un contract ilegal pe o lege care nu mai este în vigoare, mă gândesc că nu au ştiut”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Spitalului de Urgență Ilfov spun despre femeia care şi-ar fi falsificat actul de studiu lucrează la ei în baza unui contract de voluntariat, care nu-i permite să facă operații. Aceștia mai spun că există o anchetă, însă până la finalizarea acesteia, diploma femeii este reală, transmite Mediafax.

Libertatea a dezvăluit astăzi că Raluca Bîrsan activează de zece ani la secția de Ginecologie a Spitalului Județean Ilfov, în baza unui contract de “voluntar cu activitate medicală”, fără parafă de la DSP și fără niciun aviz de la Colegiul Medicilor. Cazul italianului Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private fără avea studii de specialitate şi drept de liberă practică în România, a scos la iveală alte nume ale unor medici care nu s-au regăsit în registrul medicilor români. Spre deosebire de chirurgul italian, Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar parafă de la DSP, potrivit investigaţiei de la Libertatea.