Italian fără școală acasă operează ca medic în România

medical_pxhere.jpg

Conducerea Colegiului Medicilor din Bucureşti a făcut plângere la Parchetul General
Conducerea Colegiului Medicilor din Bucureşti a făcut plângere la Parchetul General
Image source: 
pxhere.com

Un italian care se dădea drept medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, anunță Libertatea. El nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul.

De un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi operează zeci de oameni, relatează Libertatea. Sub un nume fals, Matteo Politi a ajuns să opereze de zeci de ori în România, chiar şi la spitalul privat Monza, fără a avea studii de medicină. Sub numele de Matthew Mode şi cu un CV din care rezulta că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital şi la The Johns Hopkins University School of Medicine, acesta a lucrat la clinicile Euromedical, Prestige, MH Medical Group şi Monza.

Italianul, care nu trecuse nici măcar bacalaureatul, le-a surprins pe asistentele medicale pentru că nu cunoştea protocoalele conform cărora, înainte de intrarea în blocul operator, după igienizarea mâinilor, chirurgul trebuie să-şi ţină braţele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru minimizarea riscului de infecţie, el intrând cu mâinile în jos. De asemenea, medicul anestezist care a lucrat cu falsul medic spune cum o operaţie de înlocuire a implanturilor mamare a durat patru ore, faţă de o oră cât durează în mod obişnuit.

Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie documentată este aceea de valet de parcare. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulţi ani în care a minţit că e medic profitând că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputaţie bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi, afirmă jurnaliştii de la Libertatea.

El a operat în România în baza unui aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, în condiţiile în care orice medic străin care practică în România e obligat să obţină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătăţii. Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile. Conducerea Colegiului Medicilor din Bucureşti a făcut plângere la Parchetul General în acest caz.

Ce spune Ministerul Sănătății?

Ministrul Sănătăţii Sorina Pindea a declarat că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze. ”Eu am aflat azi dimineaţă din presă, Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul nu a dat acea echivalare a acelor diplome. Fără acea echivalare nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. DSP a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat, pentru că, repet, eu am aflat azi dimineaţă din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect”,  a spus Pintea.

Ea a adăugat că medicii sunt angajaţi în spitale pe baza unor documente printre care certificatul de liberă practică, diploma echivalată. ”Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătăţii, Centrul de resurse umane trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente. Cu această echivalare, cu codul de parafă, Colegiul Medicilor să avizul. Deci cei care-au angajat, l-au angajat ilegal, dar şi aici va trebui să vedem”, a precizat Pintea.

Colegiul Medicilor se disculpă

Colegiul Medicilor susține că nu a eliberat niciun document care să-i dea dreptul să practice medicina în România falsului medic care, conform Libertatea, a operat în mai multe clinici din ţară. De asemenea Colegiul Medicilor din Ronânia susţine demersul filialei Bucureşti de sesizare a organelor de urmărire penală.

”Colegiul Medicilor din România reafirmă  faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre. Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale,  comunicăm faptul ca Politi Matteo şi Mathew Mode nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România şi de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume”, anunţă CMR, precizând că susține demersurile legale demarate de Colegiul Medicilor Bucureşti, care s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic şi a sesizat organele de urmărire penală.

Una dintre condiţiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obţinerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România, precizează instituţia.

Reacție a spitalului Monza

Grupul Monza precizează că falsul medic Matteo Politi a făcut o singură intervenţie chirurgicală la Clinica Monza - una dintre cele patru clinici private cu care a colaborat - în cazul unei paciente pe care o consultase într-o altă instituţie medicală privată şi că niciun alt pacient nu a fost consultat sau operat de el. De asemenea, Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

”Grupul Monza România anunţă că există toată deschiderea din partea instituţiei, în legătură cu investigaţia care îl priveşte pe Matteo Politi. Grupul Monza se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi. Acesta a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică”, precizează clinica Monza.

 Conform unui comunicat al clinicii, a fost realizată o singură intervenţie chirurgicală  la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018, pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultaţie preoperatorie într-o altă instituţie medicală.

”Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi. Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituţiile implicate în ancheta referitoare acestui caz. Până la această colaborare punctuală, din decembrie 2018, Matteo Politi nu a mai avut nicio altă colaborare cu Grupul Monza (din Italia sau din România)”, menţionează clinica.