Apa Nova şi Ministerul Sănătăţii se contrazic în privinţa apei cu clor de la robinet

apa_nova_minister_contrazic_apa_clor_robinet.jpg

Polemici pe tema apei cu clor de la robinetele bucureştenilor (Sursa foto: pixabay)
Polemici pe tema apei cu clor de la robinetele bucureştenilor (Sursa foto: pixabay)

Compania Apa Nova și Ministrul Sănătății s-au contrazis joi în privința apei de la robinetele bucureștenilor, tratate cu clor peste limita legal admisă.

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat joi după-amiază că rezultatele analizelor de laborator făcute de Direcţia de Sănătate Publică arată că nivelul clorului în apa din reţeaua publică a Capitalei este în limitele admise. Ea a precizat că până la finalizarea analizei microbiologice şi a celei pentru metale, recomandă "prudenţă".

 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut joi Corpului de Control să facă verificări după incidentul legat de potabilitatea apei din Bucureşti: "Vreau mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor".

Directorul adjunct al companiei Apa Nova Mihai Savin spune că nu ştie pe ce s-a bazat Ministerul Sănătăţii când a recomandat să nu fie folosită apa din reţeaua publică: "Apa din Bucureşti este bună de folosit şi nu există nici un pericol pentru sănătate (...). Ştim cum se tratează apa brută, pentru a o face apă potabilă".

De partea sa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat din nou joi că intervenţia cu clor a depăşit normele maxime admise de lege: "Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet pentru igiena personală și consum, dar am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Pentru testarea pentru metale grele şi microorganisme durează un anumit timp, de aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator, pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nici o clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu un nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. În cursul dimineţii, Direcția de Sănătate Publică a prelevat probe pentru a testa clorul în Sectorul 3, acolo nu au fost probleme".

Ea le-a recomandat bucureştenilor să nu consume apă de la robinet, până nu se fac noi analize ale apei. Ministrul s-a referit de această dată, în mod mai clar, la persoanele cu alergii sau alte afecțiuni.

Sorina Pintea precizează că Ministerul Sănătății a cerut miercuri companiei Apa Nova să publice pe propriul site o adresă în care să informeze că apa distribuită în sectoarele 5 și 6 conține clor peste limitele legale, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Din acest motiv, ministerul le-a recomandat miercuri seară bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet. Sorina Pintea spune acum că Ministerul Sănătății nu a afirmat că apa nu este potabilă, ci doar a îndemnat la prudență.

Sorina Pintea mai declară că "Ministerul Sănătății a procedat corect anunțând toți factorii, inclusiv populația. Am anunțat compania Apa Nova, dar și populația trebuia anunțată".