36 de decese din cauza gripei. Sorina Pintea: MS va mai cumpăra 25.000 de vaccinuri

 

Noi decese provocate de gripă. Ultimele victime sunt doi bărbați, din Argeș și Olt, numărul deceselor cauzate de virusul gripal în acest sezon ajungând la 36, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.  Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat astăzi că suntem în pragul unei epidemii de gripă.

Ministrul Sănătăţii aşteaptă comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România. Ministrul a insistat ca singurul mod eficient de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea. Astfel, MS va mai achiziționa 25.000 de doze de vaccin, pe care le va distribui în țară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: 

În legătură cu reclamațiile că în farmacii nu s-ar găsi vaccin antigripal, Sorina Pintea a spus că va exista o discuție cu Colegiul Farmaciștilor pe această temă. La conferință, a fost prezent și managerului Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Întrebat de jurnaliști de ce anul acesta avem deja atât de multe decese, ținând cont că anul trecut până la această dată muriseră 4 persoane, medicul a spus că virusul suferă mutații de la an la an.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș"

  

Întrebat cum ar trebui să se facă dezinfecția în școlile unde s-au înregistrat cazuri de gripă, dr. Adrian Streinu Cercel a spus că se impune aerisirea locului respectiv și ștergerea băncilor cu substanță pe bază de clor. În România, sezonul gripal și-a făcut debutul pe 17 ianuarie. Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de ameninţare dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ două- trei zile după expunerea la virus, şi includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare. Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp.