UE: Scădere masivă a numărului de imigranți în 2018

migranti.jpeg

Ambarcațiune cu imigranți în apropiere de coasta Libiei
Image source: 
dpa/AP/S.Palacios

Doar 150 000 de imigranți au intrat ilegal în Uniunea Europeană în anul 2018, în scădere cu 92% față de 2015, anul de vârf al imigrației ilegale în Europa, și cu 25% față de 2017, reiese din datele publicate recent de Agenția Europeană pentru Frontiere și Paza de Coastă FRONTEX, citată de site-ul infomigrants.net

Spania a înlocuit Italia în vârful topului țărilor europene primitoare de imigranți în 2018, cu 57 000 de persoane intrate ilegal pe teritoriul său, dublu față de 2017. Italia a primit doar 23 000 de imigranți, în scădere cu 80% față de 2017.

O creștere ușoară a fluxului de imigranți s-a înregistrat în Grecia și Cipru, care în 2018 au primit pe teritoriile lor un total de 56 000 de imigranți.

Țările de origine ale imigraților sunt mai ales Afgansitan, Siria sau Iran, majoritatea lor fiind bărbați.  Doar 18% din totalul imigranților au fost femei în 2018, iar unul din 5 imigranți a declarat că are sub 18 ani.

Cea mai importantă rută de acces a devenit Maroc-Spania, numai în luna octombrie circa 60% din imigranții intrați în UE folosind acest traseu.

Acordurile încheiate de UE cu țările de tranzit, în special Turcia și Libia, sunt principala explicație a scăderii masive a fenomenului imigrației, spune reprezentanta departamentului de relații externe al Consiliului European Shoshana Fine citată de Deutsche Welle. Investițiile în sistemele de securizare a frontiereleor și politicile anti-imigrație ale mai multor state europene au jucat și ele un rol în același sens, mai spune oficialul european.

În Italia în special, guvernul populist a luat măsuri drastice în vederea limitării accesului în porturile italiene pentru ambarcațiunile cu imigranți ilegali, dar și pentru vasele de salvare gestionate de diverse organizații umanitare.

La sfârșitul anului trecut Agenția ONU pentru refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație a atras atenția că ”discursurile politice anti-imigrație, în special împotriva imigranților care sosesc pe cale maritimă, au devenit extrem de toxice”. Potrivit surselor citate, deși numărul sosirilor de ambarcațiuni cu imigranți în porturile europene a scăzut, numărul imigranților care s-au înecat în timpul călătoriei a crescut.

Migrația este un subiect de top pe agenda politică europeană și ar putea avea un efect major asupra alegerilor parlamentare europene din mai 2019.