Atac cibernetic de proporții în Germania: Autoritățile îl caută pe hackerul '0rbit'

orbit.jpg

Sursa imaginii: 
Flickr

Autoritățile germane încearcă să-l găsească pe hackerul care se face vinovat de atacul cibernetic de la finalul săptămânii trecute, când datele confidențiale ale mai multor politicieni, printre care cancelarul și președintele țării, au fost publicate. Poliția a percheziționat ieri casa unui tânăr bănuit că ar avea informații despre identitatea hackerului.

Guvernul de la Berlin anunţa vineri că informaţii şi documente personale despre sute de politicieni și jurnaliști, printre care cancelarul Angela Merkel și președintele Frank Walter Steinmeier, au fost publicate online, în ceea ce s-a dovedit ulterior a fi unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice comise până în prezent în Germania.

Printre datele publicate de hackeri se numără cele ale lui Annegret Kramp-Karrenbauer, noul preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Andrea Nahles, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), fostul lider SPD Martin Schulz (SPD) și ministrul apărării, Ursula von der Leyen. De asemenea, au fost compromise datele confidențiale a 40 de jurnalişti.

La scurt timp, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat că, potrivit concluziilor preliminare ale anchetei, nu au fost atacate cibernetic sistemele guvernamentale sau parlamentare. El a mai precizat că datele care au fost obţinute au fost accesate prin acţiuni ilegale care au vizat "servicii cloud, adrese de e-mail şi reţele de socializare online".

Între timp, ancheta a început, iar autorităţile germane au solicitat ajutorul Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA).

De asemeena, Poliţia federală germană a percheziţionat apartamentul unui lucrător în domeniul IT în vârstă de 19 ani, din oraşul Heilbronn (sudul Germaniei). ”Jan Schuerlein are în prezent calitatea de martor. I-au fost confiscate mai multe echipamente tehnice”, au precizat surse din domeniul securităţii.

Anterior, tânărul anunţase pe Twitter că se află în legătură cu utilizatorul '0rbit', care este bănuit că a comis atacul informatic prin intermediul unui cont de Twitter care ulterior a fost închis.

Jan Schuerlein a postat pe Twitter și un screenshot al conversaţiei online avute cu utilizatorul '0rbit' pe 4 ianuarie, în care acesta din urmă afirma că îşi va distruge propriul computer pentru a nu fi depistat.