Transportatorii, proteste din cauza unui ordin de ministru. Restricții în traficul din Capitală

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat  că mai multe patronate, sindicate şi federaţii din transportul rutier vor protesta pe 25 și 26 septembrie. Organizațiile îşi exprimă astfel dezaprobarea faţă de un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor, proiect care “modifică în proporție de 99% legislația în domeniu, după care funcționează transportul interjudețean, cât și cel județean”. Dacă acum punctarea unei firme la licitația destinată acordării dreptului de operare a unei relații interjudețene se face în funcție de vechimea mijlocului de transport deținut, de vechimea operării relației și de gradul de confort al mijlocului de transport, ministerul propune ca atribuirea să ia în considerare doar vechimea parcului auto. În urmă cu câteva zile, ministrul Lucian Șova declara că 325 de firme efectuează în exclusivitate în România, de peste 15 ani, transportul regulat de pasageri, iar în cazul în care reglementările în domeniu rămân la fel o altă firmă autorizată, dar care nu face parte din grupul celor 325, nu va putea să desfăşoară o astfel de activitate.

“COTAR nu contestă acest ordin de ministru, ci data la care apare. Mai exact, cu 120 de zile lucrătoare înainte de atribuirea traseelor intrajudețene. La nivel național, noi ca operatori de transport, conform modificărilor acestui ordin, trebuie să facem o achiziție de cel puțin 2500 de autobuze. Din punctul nostru, este imposibil, pentru că fabricanții, constructorii de autobuze, nu au cum să scoată din fabricație atâtea autobuze pentru traseele intrajudețene”, declară la RFI, Ion Comuși, prim-vicepreședinte COTAR.
Potrivit acestuia, prin noul ordin de ministru, se modifică criteriile de atibuire a traseelor interjudețene. “În patru luni de zile, este imposibil să cumpărăm atâtea autobuze. Am luat legătura cu fabricanții, care ne-au spus că nu ne pot livra autobuzele mai devreme de martie-aprilie, anul viitor, ceea ce ne scoate de pe piață. În urmă cu șase luni de zile, ministrul Lucian Șova ne-a promis că se va prelungi acest program de transport cu încă patru ani. Nu știu de ce se fac aceste modificări acum”, spune liderul COTAR. Potrivit acestuia, transportatorii au cerut retragerea acestui ordin și reluarea discuțiilor. În caz contrar, amenință cu proteste săptămânale, în fața Ministerului Transporturilor.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

Întrebat recent despre protestul anunțat de COTAR, ministrul Transporturilor a explicat că măsurile care se regăsesc în acest proiect de ordin sunt “în concordanţă cu prevederile Regulamentului European, care intră în vigoare de la 1 iulie 2019”. “ Am luat măsura de a propune o reglementare care să fie concordantă cu recomandările făcute de mult timp şi în repetate rânduri de Consiliul Concurenţei, în concordanţă cu noul Regulament European. Suntem în dezbatere publică privind acest proiect de Ordin al Ministrului, care să aibă în vedere accesul la piaţa de transport public regulat de pasageri a tuturor celor care sunt autorizaţi să facă acest lucru", a explicat Lucian Șova, care și-a susținut declarația și cu exemple: "Vreau să reţineţi că astăzi, în România, o firmă autorizată dacă doreşte să facă transport de la Bucureşti la Madrid într-o perioadă rezonabilă, nu mai mult de o lună de zile, capătă autorizările să facă transport de la Bucureşti la Madrid. Dar dacă doreşte să facă transport de la Bucureşti la Buzău, nu a putut să facă acest lucru dacă nu a fost în grupul celor 325 de firme. Nu a putut să facă acest lucru de peste 15 ani şi, în principiu, aşa cum susţin cei care doresc să retragem acest proiect din dezbatere - nici nu doresc măcar să-şi aducă contribuţia la perfecţionarea eventual a acestui proiect - nici pe următorii 6 ani nu ar trebui ca o altă firmă decât cele 325 să efectueze acest tip de activităţi", a spus ministrul de resort, potrivit Agerpres. Traficul rutier va fi restricţionat miercuri şi joi, între orele 9.00 şi 15.00, pe mai multe străzi din zona Ministerului Transporturilor, unde este programat protestul transportatorilor. Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, vor fi restricţionate banda I a străzilor Berzei şi Buzeşti, pe ambele sensuri, pe segmentul cuprins între bulevardul Nicolae Titulescu şi Ştirbei Vodă, respectiv pe banda I a străzii Gara de Nord, pe sensul dinspre Berzei către strada Piaţa Gării de Nord. Poliţiştii precizează că nu va fi afectat traficul mijloacelor de transport în comun şi că este permis accesul în instituţia pichetată.