Campanie pentru referendum la parastas. BOR: Preoții au libertatea să vorbească și să explice

Organizarea referendumului privind redefinirea familiei în Constituție poate merge mai departe: Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv legii de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie și nu între soți, așa cum scrie acum în legea fundamentală. Consultarea populară ar urma să fie organizată în 7 octombrie, așa cum a anunțat anterior președintele PSD, Liviu Dragnea. 

Vino la referendum, votează DA, apără Copiii României. Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta un copil, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie și tata nu e bărbat  - v-am redat, parțial, textul unui afiș postat la intrarea în Bisericii Sfântul Nicolae din Brașov.

De altfel, sunt preoți ortodocși în toată țara care nu se sfiiesc să facă o campanie deschisă pro-referendum pentru redefinirea familiei, inclusiv la parastase. Și în aceste cazuri este invocat în primul rând binele copiilor:Nu trebuie să se ajungă acolo pentru că automat dacă există o căsătorie legiferată între persoane de același sex, vor avea dreptul să adopte și copii. Și ne dăm seama ce înclinație vor avea acei copii într-o astfep de familie. Deci vă îndept pe toți să participați la acest referendum, spune un preot din București celor adunați sâmbăta la un parastas. 

Reacția BOR: Scopul referendumului este limpezirea noțiunii de căsătorie, nu rededefinirea familiei. Preoții au libertatea să vorbească despre referendum

Nu există o circulară trimisă de Patriarhie, dar preoții au libertatea să vorbească despre referendum, în orice context. Scopul consultării este limpezirea noțiunii de căsătorie, nu redefinirea familiei, explică, la RFI, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:

V.B.: Nu există o circulară oferită de Patriarhia Română către eparhii. Toți preoții gândesc în mod creștin în legătură cu familia. Acest sprijin al Bisericii pentru referendum este un sprijin care se manifestă în mod esențial la nivelul discursului public. Adică în predicile lor preoții au libertatea să vorbească despre referendum, să explice în primul rând ce însemană acest referendum, pentru a limpezi orice neclaritate în legătură cu finalitatea lui. (...) Scopul lui ultim este limpezirea noțiunii de căsătorie, nu rededefinirea familiei. 

Rep.:  E firesc ca un preot să țină această cuvântare la un parastas? Acolo se face campanie pentru referendum?

V.B.:  Nu este relevant contextul în care se vorbește despre o problemă atât de importantă precum acest referendum. Nu este în niciun fel criticabil. 

Rep: Există argumentele creștine pe care în mod firesc le invocă Biserica. Dar și argumente cu dubiu: că un copil adoptat de o familie homosexuală își schimbă orientarea sexuală. Acest argument de unde apare?

V.B.: Acest pseudo-argument, ca să spun așa, nu are legătură cu discursul oficial al BOR. Biserica nu are niciun mesaj împotriva nimănui, a niciunei minorități. Creștinismul nu este orientat împotriva cuiva. Ci este incluziv și cheamă spre îndreptare morală pe noi toți. (...) 

Ascultă AICI interviul integral

Rep.: Nu despre asta e însă vorba. E vorba de faptul că preoți aduc argumente care nu au nicio valoare științifică și nici de vreo altă natură.

V.B: Aceste remarci ale unor preoți care nu reprezintă un punct de vedere oficial sunt remarci întemeiate pe îngrijorarea că s-ar putea ajunge și în România la legalizarea căsătoriilor gay și ulterior la propagandă ideologică (...)   Există persoane îngrijorate care își manifestă uneori îngrijorarea inclusiv printr-un tip de discurs ca cel semnalat de dvs.

Rep.: Nu poate fi un fake news acolo?

V.B.: Nu cred că e fake news dacă se confruntăm cu cazuri reale de dare în adopție a unor copii unor cupluri de homosexuali (...) 

Rep.: Dar acei copii nu și-au schimbat orientarea sexuală în funcție de părinți.

V.B: Nu, dar și-o pot schimba. Influența pe care o poate exercita atmosfera dintr-un asemenea cuplu nu cred că poate fi contestată de nimeni. 

Rep: Nici demonstrată nu poate fi...

V.B: Dar nici contestată. Și atunci ne aflăm în fața unei supoziții și dacă ea are legătură cu copilul, nimeni nu-și poate asuma riscul să spună că e vreun bine ascuns în adopția copiilor de către cuplurile homosexuale.  

Salvați Copiii: Discuția este despre respectarea drepturilor omului

Discuția principală este despre respectarea drepturilor omului și despre demnitate, egalitate, incluziune, spune Gabriela Alexandrescu, de la Salvați Copiii. Ea anunță la RFI că organizația pregătește un punct de vedere mai amplu, în care să se facă referire inclusiv la invocarea binelui copiilor de către taberele pro sau contra redefinirii familiei. Gabriela Alexandrescu invocă  studii care demontează argumentul că orientarea sexuală a unui copil poate fi influențată de părinții de același sex: N-aș vrea să intru într-o polemică pe tema aceasta. Tot ce știu este că din studiile care s-au făcut nu există o schimbare a orientării sexuale a unui copile dacă este crescut de părinți cu același sex. Dar se pune prea mult accentul pe latura aceasta și prea puțin pe drepturile civile ale fiecărui cetățean care învață, muncește și plătește taxe. 

 

Coaliția pentru Familie a inițiat strângerea de semnături pentru acest referendum. Și-au dat acceptul în jur de trei milioane de persoane, în condițiile în care reprezentanții Coaliției susțin că apără binele copiilor de intruziunea unei ideologii radicale, care ar vrea să îi învețe că, citez, naturalul și firescul sunt doar expresia unei așa zise prejudecăți. Pentru a fi validat referendumul, este nevoie de participarea a cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, respectiv de peste 5,6 milioane de voturi exprimate.