Românii în Europa: o experienţă istorică fără precedent

matei-visniec-2012.jpg

Matei Vișniec
Sursa imaginii: 
Dilema Veche

Şi dacă sensul plecării este… întoarcerea? Mă frămîntă de o vreme această idee, sau această interogaţie. S-a infiltrat în mintea mea ca o intuiţie, ca o nevoie de clarificare.

Am întîlnit, din 1987, de cînd trăiesc în Franţa şi de cînd călătoresc mult în Europa, foarte mulţi compatrioţi din diaspora. De fiecare dată m-a interesat să aflu care erau raporturile lor afective cu România. Şi, de altfel, principalul subiect de discuţie în sînul diasporei este România.

Puţini sînt cei care spun „nu mai vreau să aud de România“, şi de fapt şi ei tot de România sînt obsedaţi. Înainte de căderea comunismului am cunoscut la Paris oameni cu statut de exilaţi, reprezentînd cîteva valuri de astfel de expatriaţi din motive politice. Mai toţi trăiau mental în România. Existau însă şi alţi români care îşi păstraseră un statut ambiguu pentru a putea totuşi călători din cînd în cînd în România. Deseori, ei erau consideraţi suspecţi de către exilaţii cu statut clar. Şi unii, şi alţii nu făceau decît să discute, cînd se întîlneau, despre România şi despre şansele ei de a se dezbăra de comunism şi de a intra în Europa.

 

Citiți continuarea articolului semnat de Matei Vișniec în Dilema Veche aici: