MAE reacționează după ce Germania declară război ”turismului pentru alocații” sociale

Primari din Germania au avertizat asupra creşterii numărului beneficiarilor de alocaţii pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor europeni, inclusiv români, iar Ministerul Afacerilor de Externe a reacţionat, spunând că România susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene, care este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetăţenii europeni şi de accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecţia împotriva nerespectării legislaţiei aplicabile.

"Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni. Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili şi lucra în oricare alt stat membru, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca şi cetățenii acelei ţări, fără nicio discriminare”, spune Ministerul român de Externe. Instituția mai amintește că ”în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalităţii de tratament şi s-au interzis nu numai discriminările evidente pe motiv de naţionalitate, ci şi orice forme disimulate de discriminare”. ”Alocaţiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care părinţii provin sau în care copiii se află de fapt", a conchis MAE.

Reacția vine după ce Ministerul german de finanțe a publicat statistici care arată că numărul străinilor care încasează alocaţii pentru copii din partea guvernului german a crescut cu peste 10% în 2018. Doar în vara anului trecut, peste 269 de mii de copii care locuiesc în afara Germaniei, în ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, au beneficiat de alocații. Unele autorităţi locale au reacţionat în urma acestor date statistice şi au atras atenţia că cetăţeni din state est-europene mai sărace ale Uniunii Europene, între care România, sunt atraşi în Germania de promisiunea unei prosperităţi pe care nu o pot avea acasă.

"Guvernul federal a adormit la cârma acestei probleme şi trebuie să reacţioneze în sfârşit la faptul că există persoane care fug de sărăcie în Europa. Avem în prezent în jur de 19.000 de persoane din România şi din Bulgaria care locuiesc la Duisburg, majoritatea membri ai minorităţilor romă şi sinti. În urmă cu şase ani, în 2012, aveam numai 6.000", a spus pentru DPA primarul din Duisburg, Soeren Link. El a vorbit despre organizaţii infracţionale de trafic specializate în oferirea de acces ilegal la sistemul social guvernamental pentru imigranţi care de multe ori revin în ţările de origine la scurt timp după ce au devenit formal rezidenţi în Germania.
Cotidianul Die Welt a estimat recent că fraudele cu alocaţiile pentru copii comise de către grupări infracţionale din Europa de Est îi costă pe contribuabilii germani peste 100 milioane de euro anual.
La rândul său, primarul din Fuerth, Thomas Jung, tot social-democrat, a insistat pe problemele cauzate de cetăţenii negermani care nu fac niciun efort de a se integra în societate, dincolo de a cere alocaţii sociale. Jung a remarcat că mai ales oraşele cu preţuri scăzute la chirii atrag acest tip specific de imigraţie din Europa de Est.
Pe baza cifrelor publicate ieri, agenţia DPA, preluată de Rompres, a estimat că guvernul a dat peste 600 milioane de euro părinţilor cu copii din alte ţări ale Uniunii Europene în 2018. Anul trecut, Ministerul de Finanţe a calculat că a trimis în conturi din bănci străine 343 milioane de euro ca alocaţii pentru copii, cifră ce include şi sumele trimise unui număr de 31.000 de cetăţeni germani care lucrează în străinătate.
Răspunzând la apelurile tot mai numeroase de a face această practică mai puţin vulnerabilă la fraudă, un purtător de cuvânt al ministrului de finanţe Olaf Scholz (SPD) a declarat că guvernul lucrează îndeaproape cu alţi parteneri din Uniune pentru revizuirea prevederilor actuale privind transferurile sociale transfrontaliere. El a precizat că guvernul federal căută o soluţie europeană care, în stabilirea alocaţiilor, ”să ia în calcul costurile diferite ale vieţii în statele membre”, pentru descurajarea aşa-numitului turism social.