Incident mai puţin obişnuit în India, după un fake news propagat pe WhatsApp

incident_mai_putin_obisnuit_india.jpg

Poliţia indiană, în alertă, în urma unui fenomen de fake news propagat pe WhatsApp (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Poliţia indiană, în alertă, în urma unui fenomen de fake news propagat pe WhatsApp (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Poliţia indiană a arestat 25 de persoane care au linşat un bărbat de 32 de ani, în urma zvonurilor că ar fi răpitor de copii, lansate pe serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp. Victima a murit, după ce a fost atacată alături de doi prieteni de o mulţime furioasă de oameni.

Acest incident din India are loc la doar câteva zile după ce serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp a plătit pagini întregi de publicitate în presa indiană, în care a transmis „sfaturi simple” pentru recunoaşterea ştirilor false.

Poliţia a precizat că Mohammad Azam şi prietenii lui veneau din oraşul Hyderabad şi s-au oprit în drum, oferind ciocolată unor copii. Unul dintre aceştia a început să plângă, atrăgând atenţia altor persoane, care i-au acuzat pe cei trei bărbaţi că sunt răpitori. Cei trei au reuşit să fugă, dar au fost atacaţi la câţiva kilometri de un grup de persoane alertate prin WhatsApp.

Peste 20 de persoane au fost linşate în India în ultimele două luni, după ce au fost acuzate de răpire de copii, în urma acestui fenomen de fake news propagat pe WhatsApp.

Să amintim în context că şi în România au circulat în ultima vreme pe Facebook informaţii conform cărora copiii ar fi răpiţi de traficanţii de organe, cu o aşa-numită „ambulanţă neagră”.