Ministrul Apelor la RFI, despre inundaţii: Cu natura nu ne putem pune niciodată

ministru_ape_inundatii_natura.jpg

Inundaţiile afectează România, pe fondul ploilor torenţiale (Foto: Ministerul de Interne-arhivă)
Inundaţiile afectează România, pe fondul ploilor torenţiale (Foto: Ministerul de Interne-arhivă)

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, declară la RFI în contextul inundaţiilor care afectează în aceste zile regiuni din Moldova, Oltenia şi Banat, că au fost situaţii în care s-au înregistrat cantitaţi de apă de 80 de litri pe metru pătrat, în numai 20 de minute.

Ministrul Ioan Deneş spune că Executivul are proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare de un miliard de euro: „Ţin să precizez că în acest an avem proiecte finanţate pe fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pe care le vom semna în acest an şi vor începe lucrările începând din primăvara anului viitor, în valoare de aproximativ un miliard de euro. Pe lângă acestea, sigur, sunt şi sursele proprii ale noastre, bugetul de stat. Din acest motiv facem aceste deplasări, ca să vedem acolo unde sunt cele mai mari urgenţe, pentru că cel mai important pentru noi este ca oamenii să nu fie afectaţi, pe cât posibil sau să fie diminuate pagubele pe care le produc aceste viituri”.

În opinia sa, „cu natura nu ne putem pune niciodată. În general, aceste viituri se datorează scurgerilor de pe versanţi, adică sunt debite foarte mari de ploi, într-un timp foarte scurt”.

 
Ioan Deneş, despre inundaţii