Studiu "Salvați Copiii România": "Copilul mic e neglijat și lăsat flămând, copiii preșcolari și școlari sunt bătuți și umiliți în familie"

În România, copilul mic este neglijat, lăsat flămând, nesupravegheat, cu risc de accident. Copilul preșcolar este bătut, în timp ce copilul școlar mic este bătut și umilit, în familie dar și în public.

În 90% dintre cazuri, abuzul apare în familie, în timp ce cazuri severe de abuz emoțional sexual sau de exploatare prin muncă apar la școală sau în mediul instituțional. Sunt statistici ce reies din ultima cercetare realizată de Organizația Salvați Copiii România.

Unde apare abuzul asupra copilului

Datele culese de la specialiști arată că familia reprezintă mediul în care apar cele mai multe cazuri de abuz împotriva copilului (90%). Aici apare și așa-numitul “abuzul invizibil”, nereclamat și dificil de identificat de instituțiile de protecție a copilului. Mediul școlar este locul unde au loc frecvent abuzuri, în timp ce anumite tipuri de abuz, în special abuzul sexual și exploatarea prin muncă apar în cadrul altor instituții sociale, arată studiul Organizației Salvați Copiii.

Abuzul, pe grupe de vârstă

În cazul copiilor sub trei ani, neglijarea, voluntară sau involuntară, reprezintă principal formă de violență asupra copilului.La această grupă de vârstă, sunt raportate accidente care apar în lipsa supravegherii parentale, precum și a agravări ale stării de sănătate a copiilor, urmare a refuzului tratamentului medical din considerente religioase. Profesioniștii din domeniul medical subscriu fenomenului de neglijare din perspective dreptului la sănătate, refuzul vaccinării. În cadrul grupei de vârstă 3 – 6 ani sunt menționate cazuri de abuz sexual și de abuz fizic grav, în timp ce după vârsta de 6 ani, când majoritatea copiilor intră în colectivitate, apare o diversificare atât a mediilor potențial abuzive, dar și a tipurilor de abuz.În familie, violența fizică ajunge să se îmbine cu cea psihologică.

Traseul copilului-victimă în sistem

Cercetarea Organizației Salvați Copiii arată că jumătate dintre profesioniștii (medici de familie pediatric, cadre didactice ) care interecționează cu potențiale victime ale violenței, în special copii mici, nu au făcut cursuri în domeniul recunoașterii și identificării copiilor victime ale abuzului. Gabriela Alexandrescu, președinte executiv “ Salvați Copiii” atrage atenția asupra hibelor din sistemul de protecție a copilului, care fac ca victima să fie vulnerabilizată o dată în plus: “Pe lângă faptul că acestui copil i s-a întâmplat ceva rău, că îi este frică, el rămâne singur, pe parcursul acestui proces în care adulții responsabili trebuie să intervină și să îl pună la adăpost. Traumei inițiale, așadar, i se adaugă acum trauma de a nu fi ajutat, de a nu fi salvat de cei mari,cei care ar trebui să îl protejeze”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

Studiul " Analiza sistemului de identificare și referire a abuzului în cazul copiilor sub 11 ani" a urmărit să evidențieze modalitățile de raportare a fenomenului abuzului, neglijării sau exploatării copilului cu vârsta sub 11 ani.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.