Negocieri în Sănătate: Sanitas nu renunță la greva de avertisment de pe 7 mai

Sindicatele din Sănătate nu cedează și anunță că își mențin decizia de a declanșa greva de avertisment pe 7 mai. Liderii de sindicat au avut, astăzi, o nouă rundă de negocieri cu ministrul Sănătății, în care au insistat, din nou, pe modificarea Legii salarizării unitare.

"Ministrul Sănătății s-a angajat să prezinte premierului, în cursul zilei de astăzi, punctele noastre de vedere. Soluția trebuie să vină de la Guvern", a precizat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

"Este vorba despre nişte propuneri pe care sindicatele le-au făcut pentru a rezolva problemele salarizării din acest an, propuneri pe care o să le prezint doamnei prim-ministru în cursul zilei de astăzi. Va trebui să le analizăm, să mai facem nişte simulări astfel încât scopul modificărilor pe care le vom face ulterior să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja", a declarat, la rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Sindicaliștii au cerut ca plata pentru gărzile suplimentare, weekenduri și sărbători legale să nu fie plafonată la 30%.Aceștia consideră că ”modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţă socială”. Potrivit lui Iulian Pope, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

Federația SANITAS a solicitat , în continuare, acordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, precum și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanșat programul de proteste. "Doamna ministru ne-a promis că cel mai probabil pe 8 mai, vor reîncepe discuțiile pe Contractul Colectiv de muncă", a mai spus Iulian Pope.

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat, joi, 26 aprilie, în București. Mitingul de joi va fi urmat de o grevă de avertisment de două ore pe 7 mai, "acțiune care va avea loc în orice condiții", potrivit lui Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. În funcție de rezultatul negocierilor, sindicaliștii vor decide dacă vor face sau nu grevă generală pe 11 mai.

 

 
Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas