Specialist: „Nu știm până unde poate merge mintea umană în privința folosirii abuzive a datelor cu caracter personal”

social_media.jpg

Image source: 
pixabay.com

În scadalul Facebook este vorba în primul rând despre o problemă „în felul în care nu s-a asigurat securitatea datelor respective. Altfel nu se explică cum un creator de aplicații a putut, prin instalarea unei aplicații pentru un anumit utilizator, să aibă acces și la datele tuturor prietenilor lui. Este o problemă de securitate a datelor personale care nu a fost respectată”, explică la RFI Bogdan Manolea, directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Bogdan Manolea: Toată această discuție și acest scandal sunt importante pentru că ne arată că ne încredem foarte mult în niște companii care, de fapt, s-ar putea să ia datele noastre personale și să facă cu ele chestiuni pe care nicicum nu ni le-am fi imaginat.

Nu vorbim despre faptul că îți instalezi tu pe telefon sau pe tabletă o aplicație și că face nu știu ce, ci vorbim despre faptul că un prieten de-al tău face o astfel de activitate și datele tale au fost trimise firmei respective.

Scandalul este cu atât mai mare cu cât vorbim despre o prelucrare a datelor în scop politic sau în scop de livrare a reclamelor din zona politică. Nu cred că este un consimțământ, un aspect pe care majoritatea utilizatorilor îl înțeleg atunci când folosesc anumite aplicații sau rețele sociale.

Reporter: Fondatorul Facebook recunoștea în cadrul audierilor din Senatul american că cei 87 de milioane de utilizatori afectați de scandalul Cambridge Analytica sunt victime. Ce înseamnă victime în acest scandal?

B.M: Înseamnă că cineva a avut un acces neautorizat la datele lor. Adică, datele persoanelor respective au fost accesate de către o terță firmă fără ca persoanele respective să știe, să își fi dat acordul, sau în orice alt mod să fi fost informate cu privire la acest lucru.

Rep: Pe de altă parte, sunt voci care spun „Nu știți acest lucru?” sau „Ce așteptări aveați legat de astfel de aplicații?”. Cât de surprinzătoare este, totuși, povestea aceasta? Tu, ca simplu utilizator, te poți împotrivi?

B.M: Tocmai de aici este problema. În conformitate cu legislația europeană, și nu numai, în domeniul protecției datelor cu caracter personal, trebuie să existe un temei legal al prelucrării datelor respective, trebuie să fii cel puțin informat cu privire la faptul că datele tale au fost prelucrate. Întotdeauna, o să ai posibilitatea ca pe viitor să refuzi prelucrarea datelor respective. În cazul acesta nu s-a întâmplat nici minimul de informare necesară.

În mod evident, din punctul meu de vedere a fost o problemă în felul în care nu s-a asigurat securitatea datelor respective. Altfel nu se explică cum un creator de aplicații a putut, prin instalarea unei aplicații pentru un anumit utilizator, să aibă acces și la datele tuturor prietenilor lui. Este o problemă de securitate a datelor personale care nu a fost respectată. Dacă utilizatorii ar fi putut să își dea seama sau nu, este un subiect care depinde de fiecare persoană și de nivelul de așteptare a ceea ce înseamnă viața privată în legătură cu aplicațiile digitale. Sunt persoane care în momentul în care accesează Facebook își dau seama că, de fapt, toate datele lor pot fi accesate de oricine pentru oricât. Cu siguranță, sunt și alți utilizatori care, în momentul în care utilizează rețele sociale de tip Facebook, cred că datele lor merg doar la Facebook sau la Facebook și la anumite aplicații autorizate de Facebook sau doar la cei care afișează reclamă în partea dreptă sau stângă a ecranului. Important este că, dincolo de așteptările rezonabile ale utilizatorilor, există niște obligații legale cu privire la protecția acestor date și ca datele respective să nu fie partajate cu oricine, oricând și oricum. Dacă Facebook ar scrie în politica de confidențialitate, în momentul în care intri pe site, că renunți la orice drept cu privire la datele tale personale, aceasta ar fi nu doar o minciună, ci și un fapt ilegal grosolan.

Rep: În ce consta puterea celor care aveau acces la acele date? Au fost vândute datele? La ce foloseau? Ați spus că au iritat pentru că s-a ajuns pe plan politic. În general, ce se putea face cu aceste date din moment ce aveai acces la ele?

B.M: Este foarte greu să ne gândim acum la ce se putea face. Nu avem nici o imagine foarte clară a totalității datelor care au fost folosite în mod ilegal și nici nu știm până unde poate merge mintea umană în ceea ce privește abuzul cu privire la datele cu caracter personal. Putem să discutăm însă la ce au fost folosite de către Cambridge Analytica. Aici, exemplele sunt foarte clare. Au fost folosite în campanii electorale pentru a identifica votanți care sunt mai sensibili la anumite mesaje și care au fost țintiți cu mesaje personalizate care rezonau cu convingerilor lor, mai mult sau mai puțin intime, pentru a vota pentru un anumit candidat sau pentru a nu vota cu un anumit candidat sau pentru a dezinforma cu privire la un anumit candidat. Practic, tot ceea ce rezultă din interacțiunea ta cu o rețea socială a fost manipulat pentru o reclamă politică.

Rep: Ca simplu utilizator, cum ai putea să te protejezi? Este clar că ești bombardat în momentul în care devii țintă. Ce filtre ai putea să îți ridici astfel încât să ajungi să nu fi manipulat?

B.M: Cu privire la manipulare, cred că soluția este doar educarea media și simțul critic cu privire la receptarea oricărei informații pe care o primești, indiferent că vorbim despre internet, rețele sociale, radio sau televiziune. În ceea ce privește partea de profilare sau de reclame politice sunt doar câteva variante. Una dintre ele ar fi să nu folosești rețeaua de socializare, fie deloc, fie doar împreună cu prietenii, să nu ai un profil public sau alte informații pe care le dai publicului. O alta, blocarea reclamelor pe care le vezi pe rețele de socializare sau pe alte site-uri. Atunci tu discerni informația pe care o primești. Putem să ne gândim și la măsuri mai avansate, dar cred că pentru utilizatorul comun nu prea se aplică sau nu ar fi atât de ușor de aplicat.

Rep: La ce să ne așteptăm în continuare? Cum va evolua acest scandal? Se va lăsa cu reglementări?

B.M: Cred că este greu de estimat acum care sunt urmările scandalului. Eu aș împărți discuția între ce reglemetări ar putea să apară în Statele Unite și în Uniunea Europeană. Deocamdată reglementările sunt limitate la statele care au competență pe un anumit teritoriu. În ceea ce privește Statele Unite și este mai degrabă o dorință personală cunoscând și alte grupuri din Statele Unite care luptă pentru partea de viață privată, există o diferență majoră cu privire la protecția datelor cu caracter personal spre deosebire de Uniunea Europeană. Este posibil să vedem o legislație specifică pe partea de protecția datelor cu caracter personal, cel puțin pentru sectorul privat sau pentru aplicații de tehnologie. În ceea ce privește Uniunea Europeană, să nu uităm că pe 25 mai 2018 intră în vigoare regulamentul cu o parte din protecția datelor cu caracter personal sau GDPR, care ar face ca un astfel de caz precum Cambridge Analytica să poată fi sancționat cu până la 4% din cifra globală de afaceri a Facebook. Este o sancțiune extrem de importantă. Cred că problema la nivel european ține în mare măsură de cum se va aplica acest regulament și de cum vor fi depistate astfel de cazuri în care avem de-a face cu încălcări ale protecției datelor cu caracter personal.

Rep: Ce concluzii ar trebui să tragem după audierile din Senatul american? Acțiunile Facebook au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii doi ani, de 4,5%. Este drept că această creștere vine după ce scandalul Cambridge Analytica i-a adus pierderi de zeci de miliarde fondatorului Facebook...

B.M: Cred că sunt două discuții puțin distincte. Ceea ce rezultă după prima parte a audierilor ne arată, mai degrabă, lipsa de cunoștințe a legiuitorului american cu privire la modul în care funcționează rețelele sociale și internetul, în general.

Faptul că fondatorul Facebook a răspuns destul de bine la majoritatea întrebărilor probabil că este elementul care a stat la baza creșterii acțiunilor.

Pe de altă parte, cred că scandalul nu se oprește aici, în măsura în care au fost pornite anchete atât în Statele Unite, cât și în Europa, fie pe subiecte punctuale, cum ar fi în Statele Unite influențarea alegerilor din Rusia, fie în Uniunea Europeană cu privire la accesul ilegal la date cu caracter personal, nu va fi o perioadă ușoară pentru Facebook și poate și pentru alte rețele sociale care sunt folosite.

436

Facebook comments