Angajații din Sănătate, la un pas de greva generală

Se anunță proteste de amploare în Sănătate, din cauza legii salarizării unitare. Liderul Sindicatului Sanitas din Cluj, Ștefan Roman, a declarat pentru RFI că va veni luni, în Capitală, pentru a consulta membrii de sindicat în legătură cu organizarea unui miting urmat de un marș de protest. “Nu excludem declanşarea grevei generale organizată în tot sistemul sanitar din România", a precizat  Ștefan Roman.

“Legea salarizării unitare  a creat o discriminare  în sistem pentru unele categorii profesionale. Începând de la 1 martie, vor primi majorări salariale doar medicii și asistenții medicali. Restul personalului, care completează echipa medicală, nu va beneficia de creșterile salariale promise de Guvern. Este vorba despre biologi, chimişti, farmacişti, psihologi sau personalul tehnic-administrativ. Eu văd o ațâțare a unor categorii profesionale împotriva altora”, ne-a declarat liderul Sindicatului Sanitas din Cluj.

O altă nemulțumire a sindicaliștilor se referă la majorarea salariată de 25%, aplicată tuturor angajaților din sistem, de la 1 ianuarie 2018. „ Această majorare a fost anulată prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Deci, creșterea salarială mult așteptată de salariații din sistem nu a fost de 25% pe net, ci undeva la 2 -2,5%”, mai spune Ștefan Roman.

 
Ștefan Roman, liderul Sindicatului Sanitas din Cluj,în dialog cu Mirela Dădăcuș