“Fără un upgrade tehnologic, oamenii vor deveni irelevanți”

hannes.jpg

Hannes Sjöblad

Biohacking este un termen care a apărut odată cu ideea că o combinare a biologiei cu tehnologia ar putea da rezultate foarte interesante.  Iar primul pas ar fi introducerea de chipuri în corpul uman, în scopul de a-i crește capacitățile și de  a ne simplifica viața. Corespondentul RFI în Suedia, Constantin Drăgan, a stat de vorbă cu, probabil, cel mai cunoscut reprezentant al acestui curent în țara scandinavă. Mă ocup de implanturi cu chipuri de 3 ani și sunt copleșit de numărul persoanelor interesate . Zeci de mii de oameni le vor. Am ținut petreceri de implantări cu chipuri în 15 țări diferite în ultimii 2 ani. Ne place să le numim “Chip and beer”. Vii, îți faci un implant, bei o bere…  Am văzut cu ochii mei mai mult de 1000 de persoane primind implanturi. Și sigur nu sunt singurul organizator al acestui tip de eveniment. 

Mulți spun că doar câinii și pisicile poartă așa ceva, însă  în Suedia sunt 3000 cei care au hotărât deja că viitorul este al tehnologiei și au ales să își facă un implant cu chip. Motivele lor din diferite, însă o mare parte au decis pur și simplu că e deranjant să ții în portofel carduri de acces și bilete de tren ori de avion, atâta vreme cât ele pot ocupa mult mai puțin loc în chipul din mână.

Hannes Sjöblad este unul din cei mai entuziaști promotori ai acestui fenomen. Călătorește mult, ține conferințe TEDx și implantează. Conform lui, chipurile din actuala generație sunt încă primitive, însă ele ne pot ajuta printre altele să vorbim cu obiectele din casă în limbi străine precum.. Wifi și bluetooth. Întrebarea este de ce ar trebui să învățăm noi așa ceva, în loc să cerem aparatelor să vorbească limba noastră…

  • Care e limba ta maternă? Româna?
  • Da. Română vorbesc.
  • Poți vorbi română cu Alexa, Siri sau google home?
  • Nu chiar...

       - Limbile au multe nuanțe. Mașinilor le e greu să le priceapă. De pildă, e un serviciu automat aici în Stockholm… Vreau să rezerv bilete pentru Göteborg pentru miercuri și sistemul nu înțelege. E foarte frustrant. 

Avem experiența internetului lucrurilor cu milioane și milioane de dispozitive conectate. Limba prin care aceste mașini vorbesc una cu alta se numește 3G, Bluetooth, Wifi, ori NFC. E un protocol foarte simplu, fără neînțelegeri. Așa că, în loc să fiu frustrat că mașinile nu mă înțeleg, mi se pare logic să vorbesc ceva ce ele pricep. Sigur că va veni și ziua în care ele vor înțelege orice.

Bine, dar nu e riscant să porți mereu un chip în mână? Nu te poate urmări cineva permanent? Nu poate cineva să îți copieze ilegal toate datele în autobuz sau în orice altă aglomerație?

Chipul nu e diferit de orice alt dispozitiv. Chipul e un card de acces pe care îl port în mână. Este foarte ușor pentru cineva să vină lângă mine și să îmi copieze datele de pe cardul de acces.  Cea mai bună apărare sunt verificările în mai mulți pași. Chip + pincod, sau chip + recunoaștere vocală.

Așadar, chipul din mână poate deja să-ți deblocheze telefonul, să descuie ușa de birou, să dea parola copiatorului… însă asta nu e tot…

Există și nivelul următor. Dacă începi să crezi că e amuzant să te joci cu tehnologia, poți pune acces cu chip la orice. Am prieteni care folosesc chipul la alarma de acasă. Am unul care își pornește mașina cu chipul. E o mașină americană din 1960… Un alt bun prieten a instalat un reader într-o armă. Asta e o utilizare foarte interesantă. În mâinile unei persoane cu chip arma funcționează, dar nimeni altcineva nu poate folosi acea armă. Am auzit deja de copii care iau arme și ucid familii, de hoți care intră și fură arme. Cred că  tehnologia cu chip poate salva vieți.     

              -  Poate o un chip să mă facă mai deștept? Aș avea mare nevoie de asta…

           -   Da, și eu vreau. Cred că funcția de memorie a creierului uman nu e foarte bună. Din păcate, cred că asta e deocamdată SF. Știu că Elon Musk a lansat o inițiativă și că sunt cercetători de la Harvard și alte universități care studiază implanturi în creier. Dar e încă foarte devreme. Creierul are milioane de sinapse și orice chip am pune acolo ar fi ca o periuță de dinți cu sute de spini.

O alta întrebare ar fi dacă  în momentul în care vom fi cu toții purtători de chipuri, nu există oare riscul să ajungem precum în bancul în care o persoană nu poate comanda o pizza fiindcă sistemul știe că nu îi face bine?

Eu cred așa... Să spunem că ești supraponderal, că ai intoleranță la gluten și îți este foarte greu să îți schimbi obiceiurile alimentare. Poate că tehnologia te poate ajuta să o faci. Asta există deja. De pildă, eu folosesc un ceas care dacă fac ceva rău, cum ar fi că stau prea mult pe instagram, îmi da un șoc electric. Însă această tehnologie trebuie aplicată doar în mod voluntar. O societate în care oamenii ar fi obligați să o facă ar fi o distopie teribilă. 

Vreau să am libertatea să aleg ceea ce doresc să fac cu corpul meu. Pe de altă parte, știu că noi oamenii suntem slabi. Să luăm exemplul băuturii… Nici o persoană care nu a băut nu spune “Ma voi îmbăta diseară și voi conduce mașina spre casa” Dar, în același timp, sunt oameni care beau și se răzgândesc. Așa că iau mașina și provoacă apoi un accident. E motivul pentru care a apărut sistemul cu testul de alcool care face mașina să nu mai pornească. 

 Suntem doar oameni. Suntem fragili și nu putem să ne controlăm mereu emoțiile și instinctele.

-Sunt oare mașinile pe cale să devină foarte inteligente și  să ne ucidă pentru că suntem prea proști? Am citit asta în multe cărți horror SF…

 Știm că inteligența umană se îmbunătățește liniar. Încet, generație după generație, câștigăm 1-2 puncte IQ mulțumită mâncării și educației care sunt tot mai bune. Însă mașinile devin tot mai inteligente în mod exponențial. Își dublează capacitatea foarte repede. E ușor de imaginat o zi în care aceste curbe se vor intersecta. Putem să ne imaginăm ziua în care ne vor depăși la toate categoriile. Așa că putem să continuăm ca oameni și să devenim irelevanți… cam cum sunt azi cimpanzeii. Locuiesc în pădure, mănâncă fructe, fac sex, se luptă cu alți cimpanzei… dar nu sunt cei care conduc lumea. Poate că și noi oamenii vom merge în această direcție.

Ori putem să ne îmbunătățim capacitățile folosind tehnologia. Atunci și Homo Sapiens va putea face parte din curba exponențială a inteligenței artificiale și atinge nivele noi ale umanității.

Noi experiențe minunate și noi capacități. Vom extinde foarte mult ceea ce înseamnă a fi om. Asta e viziunea mea pentru viitor. Un chip în mână este primul pas pentru a deveni o persoană îmbunătățită.