Raed Arafat: Unitățile de primiri urgențe, locul unde apar simptomele sistemului. Medicii pot ceda psihic

upu.jpg

Image source: 
pixabay.com

Poliţiştii din Prahova au deschis un dosar penal în cazul medicului de gardă de la Spitalul Băicoi care a refuzat internarea unei paciente. Doctoriția, care între timp a demisionat din funcție, este cercetată pentru distrugere de înscrisuri, după ce a rupt fișa pacientei, în fața aparținătorului. Ieșirea nervoasă nu are nicio circumstanță și nu poate fi justificată în niciun fel de stres -  afirmă Raed Arafat, coodonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul de Interne. 

La RFI, Raed Arafat admite însă că Unitățile de Primiri Urgențe au personal subdimensionat și că există situații în care medicii pot claca. Situația ar fi însă diferită la secțiile de gardă ale spitalelor mici, susține șeful DSU:

Interviul integral:  

Raed Arafat: Noi am verificat ce s-a întâmplat la UPU, la Spitalul Județean Ploiești. Pacienta nu a fost internată din considerente obiective, cel puțin asta ni se spune: că n-au avut loc. Motiv pentru care, inițial, medicul specialist din afara UPU care a văzut-o a vrut să o trimită la domiciliu. Medicul de gardă în UPU și pe bună dreptate și corect a considerat că la vârsta respectivă și cu debutul unei afecțiuni de ritm cardiac nu e bine să plece acasă și atunci a redirecționat-o la Spitalul Băicoi, unde există o secție de internări. Ce a făcut acolo medicul care era de gardă, doctoriția respectivă și mai ales comportamentul pe care l-am văzut lasă foarte mult de dorit

Rep.: Se pot însă găsi anumite circumstanțe?

R.A.: Acolo nu e UPU. E cameră de gradă la spitalul din Băicoi. Mă îndoiesc că acolo au stresul pe care îl are un medic de la UPU. Nu are rost să venim cu astfel de explicații, pentru că nu se prind.

Rep.: Există vreo statistică, în medie cam câți pacienți vede un medic de la UPU și cam câți pacienți vede cineva care e de gardă?

R.A.: La un spital mic de oraș poate că vede 10-15 pe gardă, față de un medic de UPU. Pe 12 ore trec prin mâna lui și 40-50 de bolnavi, uneori. N-ai cum să vii să spui suntem atât de stresați. Să ne justificăm modul ăsta de comportament. 

Rep.: Cum vă propuneți să rezolvați situația aceasta care se perpetuează de ani de zile, în care vin, fie la UPU, fie la Gardă, oameni care nu au urgențe majore?

R.A.: Nu este un fenomen al României. Este un fenomen care este chiar mai puțin accentuat decât în alte țări, cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie. Numărul din ce în ce mai mare care vine la UPU este corelat cu lipsa de acces la îngrijiri pe teren. Cândva a luat Casa de Asigurări o decizie și i-a pus un capac medicului de familie, în sensul în care nu poate vedea, dacă nu greșesc, mai mult de 20 de bolnavi pe zi. Un medic de familie ajungea să vadă și 40. Diferența unde a ajuns? La UPU. Mai e un fenomen pe care trebuie să-l recunoaștem: bolnavii care sunt văzuți de medicii lor în ambulatoriu sau chiar de medicii de familie sunt trimiși pentru analize la entități private unde au fost externalizate majoritatea serviciilor de laborator și imagistică. Ei știind că aceste servicii sunt decontate de Casă. După câteva zile aceste entități private pun problema în fața pacientului că au terminat banii de la Casă. 

Rep.: Atunci n-au scăpat lucrurile de sub control?

R.A.: Nu la UPU. UPU e locul unde apar simptomele sistemului. Am lăsat policlinicile și spitalele fără ambulatorii și fără sisteme de investigații. Poate chiar în unele spitale a fost intenționat făcut, să se mute, pentru că aduc bani. Chiar și în interiorul spitalelor am găsit CT-uri și laboratoare externalizate. Am prins într-un spital la București un pacient în urgență cu traumatism cranio-cerebral plătind pentru că s-a terminat schema de bani pentru luna respectivă și CT-ul era privat în interiorul spitalului și au vrut să-l taxeze pe bolnav

Rep.: Descrieți exact felul în care acționează o mafie.

R.A.: Descriu felul în care acționează un grup organizat care știe foarte bine care e interesul lui. 

Rep.: Vă întreb din nou, statistic, cât la sută din cei care ajung la UPU sunt urgențe majore?

R.A.: În jur de 25-30% se internează. E suficient. Suntem în parametrii internaționali. 

Rep.: Vă puneți problema că sunt tot mai mulți medici, fie de la UPU, fie de gardă la un spital, clachează?

R.A.: În ce sens clachează? Pentru că dacă vă referiți la colega noastră de la Băicoi, asta nu e clacare. 

Rep.: În sensul în care personalul e subdimensionat și sunt medici care petrec mai mult timp la UPU decât acasă.

R.A.: Numărul total de medici în Unitățile de Primiri Urgențe a crescut în ultimii cinci ani. Nu este suficient. Am trecut prin faza anului 2010-2011, unde nu numai că am pierdut foarte mulți medici la scăderea salariilor. Noi am avut un blocaj al posturilor care nu ne-a permis să angajăm zeci de rezidenți. I-am forțat să plece din țară. Acest lucru nu trebuie să se repete niciodată. Dacă într-un UPU vor să angajeze un medic de urgență, din momentul în care decid că vor să-l angajeze și până la momentul final trec patru luni, cinci, șase luni. Nu e permisibil. 

Rep.: Dacă un medic de la UPU, astăzi, spune că e pe punctul de a ceda psihic… are sau nu legitimitate, la cum sunt condițiile și la cum e sistemul?

R.A.: Dacă sunt medici care sunt obosiți și ajung la surmenaj, da. Există această posibilitate. 

187

Facebook comments