Legea insolvenţei persoanelor fizice, în vigoare, dar inaplicabilă. Avocatul Gheorghe Piperea: Legea trebuie modificată

faliment_personal_insolventa.jpg

Faliment personal
Image source: 
Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com

Deși a intrat în vigoare la 1 ianuarie, legea insolvenţei persoanelor fizice nu se poate aplica. Motivul cel mai important e faptul că autoritățile nu au reuși să pună la punct mai multe norme de aplicare. Într-un interviu acordat RFI, avocatul Gheorghe Piperea, specialist în faliment și insolvență, atrage atenția că legea are nevoie de multe modificări.

Legea insolvenţei persoanelor fizice, amânată deja de trei ori, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Ea nu poate fi, însă, aplicată. Au toritățile nu au reușit să pună la punct mai multe chestiuni care țin de metodologie. Poate cel mai important e faptul că nu au fost constituite comisiile de insolvenţă la nivel local, unde ar trebui să fie depuse dosarele de insolvenţă. În plus, autoritățile nu au întocmit nici formularul necesar celor care nu își mai pot plăti datoriile și care vor să apeleze la legea insolvenței persoanelor fizice.

Chiar și așa, actul normativ ar treui să fie aplicabil din moment ce a intrat în vigoare, declară, la RFI, avocatul Gheorghe Piperea, specialist în faliment și insolvență: ”Procedurile de insolvență pentru persoanele fizice sunt infinit mai complicate decât cele pentru comercianți. Aici este vorba nu numai despre bani, ci și de chestiuni de ordin social, familial. (...) La judecătorie este nevoie de un training care să dureze 2,3,4,5 luni de zile. Cei de la judecătorie nu sunt experimentați în astfel de chestiuni de insolvență. Nu există formularul acela de cerere. Va fi un recul din partea judecătorilor pe această motivație. Dar e vorba doar de un formular; nu poți să refuzi accesul la justiție din acest motiv”.

Ascultă:Avocatul Gheorghe Piperea mai spune că legea trebuie modificată urgent, ea fiind extrem de importantă pentru cei care nu își mai pot plăti datoriile. ”Atenție, este vorba despre toate datoriile, nu doar despre cele datorate băncilor”, spune Piperea: ”În primul rând este vorba despre o punere sub protecție provizorie a debitorului care nu-și mai poate plăti datoriile sub protecția Judecătoriei. În al doilea rând este vorba despre o încercare de restructurare. Și în final, acolo unde nu există șanse de restructurare, atenție ce vă spun: descărcarea de datoriile reziduale, adică ștergerea lor”.

Ascultă:765

Facebook comments