România, cimitirul mașinilor rulate cumpărate "pe încredere" (interviu audio)

masini_rulate.jpg

Image source: 
pixabay.com

9 din 10 cumpărători de mașini la mâna a doua nu verifică istoricul automobilelor, ci merg pe încredere – arată un studiu realizat de un portal de specialitate.Situația este cu atât mai gravă cu cât anul 2017 a reprezentat un record pentru piața de mașini la mâna a doua: au fost aduse peste 550 de mii de unități din alte state și alte peste 500 de mii aflate deja în țară au fost reînmatriculate. 
 

Sistemele de verificare a istoricului nu sunt popularizate în România, iar  inspecțiile tehnice nu analizează în profunzime starea mașinii explică, la RFI, Bogdan Mirică, jurnalist auto.  În același timp, metodele de păcălire a cumpărătorilor sunt tot mai elaborate, iar legea nu pedepsește cu adevărat aspru aceste înșelătorii, explică Bogdan Mirică: 

Există site-uri specializate care au un istoric detaliat al mașinilor, chiar și un istoric al mașinilor rulate afară. Nu e o procedură gratuită. Costă undeva la 50 de lei. Prin urmare, dacă nu ești hotărât asupra unei mașini și vrei să verifici una, două, trei mașini asupra cărora te-ai oprit trebuie să investești puțin și probabil că nu toți cei care cumpără sunt dispuși să plătească această taxă. Se întâmplă foarte des să găsim pe piața din România mașini ale căror airbaguri nu există pentru că au sărit în accidente anterioare. Aș milita mai degrabă pentru pedepsirea aspră a celor care dau kilometrajul înapoi, a celor care afectează integritatea unui vehicul atunci când îl revând. Ar trebui clar pedepsiți de lege, fie cu o amendă sănătoasă, fie cu închisoarea. 

Ascultă AICI interviul integral: 

 

150

Facebook comments