Mesaj emoționant al Papei Francisc, în prima zi a noului an

mesaj_emotionant_papa_francisc_nou_an.jpg

Papa Francisc le ia apărarea migranților (Foto: Reuters/Max Rossi)
Papa Francisc le ia apărarea migranților (Foto: Reuters/Max Rossi)

Papa Francisc i-a descris pe migranţi şi pe refugiaţi ca pe ”fiinţele cele mai firave şi neajutorate” din lume, în tradiţionala cuvântare din prima zi a anului.

Papa Francisc a dorit ”să facă auzită vocea” oamenilor şi să îndemne liderii să facă mai mult pentru a-i ajuta.

Suveranul Pontif le-a amintit celor aproximativ 40 de mii de persoane care s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru din Vatican că a ales problema migranţilor şi refugiaţilor ca temă pentru Ziua Mondială a Păcii, marcată de Biserica Catolică în fiecare an, pe 1 ianuarie: ”Pentru pacea la care are toată lumea dreptul, mulţi sunt gata să-şi rişte vieţile într-o călătorie care este de cele mai multe ori lungă şi periculoasă, sunt dispuşi să depună efort şi suferinţă (…). Haideţi să nu distrugem speranţa din inimile lor, să nu le sufocăm speranţele pentru pace!”.

În predica ţinută în prima parte a zilei de luni, Francisc a spus că toată lumea ar trebui să aibă grijă de sufletul său, păstrând un moment de reculegere în fiecare zi, ”pentru a ne păstra independenţa şi a nu ceda în faţa banalităţii consumerismului, vacarmului reclamelor, cuvintelor goale, fluxului atotputernic al pălăvrăgelilor golite de semnificaţie şi al strigătelor răspicate”.

Într-un mesaj publicat în noiembrie, în avanpremiera Zilei Mondiale a Păcii, Papa Francisc a spus că politicienii care stârnesc teama de refugiaţi îndeamnă la violenţă şi rasism.