”Cu susținerea României, copiii moldoveni au o nouă grădiniță minunată” Reportaj Audio

gradi.jpg

65 de copii merg zilnic la grădinița din satul Zamcioji renovată cu fonduri românești
Image source: 
Facebook/Fondul de Investiții Sociale din Moldova

În R.Moldova a fost inaugurată o noua grădiniță, reparată din fonduri românești. 65 de copii cu vârste cuprinse între 2 si 7 ani de la grădinița-creșă din satul Zamcioji, raionul Strășeni se pot bucura din plin de condiții mai bune în instituția lor. Din banii acordați de autoritățile de la București a fost renovat acoperișul, fațada, dar și teritoriul amenajat. Pentru terenul de joacă au fost cumpărate și instalate leagăne și tobogane, iar curtea grădiniței a fost pavată. În jur de 70 de mii de euro au fost oferiți pentru acest proiect, implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

Copii de la grădinița-creșă din satul Zamcioji erau nerăbdători să meargă la terenul de joaca, proaspăt amenajat. ”Îmi place acum grădinița noastră. Avem și tobogane, scrânciob, căsuță de lemn. Avem și multe jucării noi. Este frumos aici”.
 
Părinții picilor, dar și bunicii par încântați de ceea ce au găsit la noua grădiniță. ”Mulțumim mult României, e foarte frumos, copii au de toate. Îmi amintesc, pe la începutul anilor 90  când era războiul în Transnistria, trăiam foarte greu. Acum e bine aici”, ne spune Marina Antoniu care a muncit 20 de ani la grădinița din satul Zamcioji.
 
Mariana Baltaru are o fiică ce frecventează acum grădinița din sat. ”Mă bucur că fetița cea mică va avea condiții mai bune aici. Copiii au o nouă grădiniță minunată.

Celelalte două fete nu au prins așa ceva. Pe timpuri pereții erau crăpați, copii se încălzeau la sobe. Acum, le va fi ușor și copiilor, și educatorilor și bucătarilor”.
 
Iar Nadejda Caragea, în vârstă de 31 de ani vine zilnic la instituția preșcolară cu cei trei copii pe care îi are. ”Mulțumim primarului și domnilor din România pentru că s-au gândit la copiii noștri. Ar fi bine dacă s-ar mai deschide vreun centru pentru copii să aibă și alte activități”.
 
La ceremonia de inaugurare a grădiniței au fost prezenți și șapte deputaţi şi senatori din Parlamentul României. Copii au avut grijă să-i primească pe oaspeți cum se cuvine, cu pâine și sare.
 
După ce au tăiat panglica, împreună cu autoritățile moldovene, parlamentarii români au făcut un tur al grădiniței. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al R.Moldova, Vasile Bîtca a menționat că instituția pe care o conduce gestionează cele 100 de milioane de euro oferite de România ca grant, dintre care 26 de milioane de euro au fost direcţionate spre renovarea instituţiilor preşcolare.”Mă bucur pentru fiecare părinte din ţara noastră, care are ocazia să-şi ducă copiii la o grădiniţă renovată, bine dotată şi care oferă condiţii bune pentru educaţia acestora, precum este grădiniţa din Zamcioji”.
  
La eveniment a participat și Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova. Diplomatul a apreciat ca fiind un succes proiectul derulat în satul din Strășeni. „Mă bucur că la această inaugurare a grădiniței au participat oaspeți importanți din România, atât membri ai Coaliției de guvernare, cât şi ai opoziției, ceea ce demonstrează că, indiferent de natura politică a Guvernului de la București, sprijinul constant pentru Republica Moldova rămâne. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, atât din România, cât şi Guvernului R. Moldova, comunităţii locale şi Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), care ne-au fost întotdeauna parteneri de încredere”, a declarat Daniel Ioniţă.

La rândul său, directorul executiv FISM, Mircea Eşanu a precizat că grădiniţa din satul Zamcioji este una dintre cele peste 900 de grădiniţe care au fost renovate cu suportul generos al Guvernului României.” În această instituţie au fost investiţi circa 1 milion 400 de mii de lei, cu care s-a făcut renovarea completă a acoperişului, a faţadei, s-a construit sistemul de scurgere a apei, pavajul şi terenul de joacă pentru copii”.
 
Printre cei care au vorbit despre importanța ajutorului acordat R.Moldova a fost Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și cel al R.Moldova.”Astăzi celebrăm aici educaţia. Nu este doar o grădiniţă renovată şi dotată prin eforturile României, dar şi o certificare în plus că reforma şi paşii spre integrare europeană a R.Moldova continuă, prin atenţia dată viitorului ei. Ne dorim în continuare să sprijinim activ şi să fim alături de Republica Moldova, să acordăm atenţie celor mici, să acordăm atenţie educaţiei şi să privim cu aceeaşi încredere parcursul nostru european”.

La sfârșitul ceremoniei de inaugurare a noii instituții preșcolare, deputații români dar și aleși locali au plantat puieţi,”care vor forma Aleea Prieteniei între România şi R.Moldova”.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de FISM, instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

771

Facebook comments