Fermierii din sudul Angliei nu se tem de ieșirea din Uniunea Europeană

20170705_130304.jpg

Vite la ferma lui Nat Page
Vitele la ferma lui Nat Page sunt crescute biologic
Image source: 
Petru Clej

Pe măsură ce procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit - avansează, cetățenii britanici și cei europeni care trăiesc aici se întreabă ca va însemna acest lucru pentru ei. Potrivit unui sondaj de opinie, la referendumul din 2016, 54% dintre fermieri au votat în favoarea ieșirii din UE. Dar care este acum opinia pe teren?

South Knowles din comitatul Wiltshire, la circa 160 de kilometri sud vest de Londra, este un sat, care împreună cu alte două sate vecine are o populație de 500 de oameni, din care doar 10% sunt fermieri.

Mulți dintre acești fermieri sunt crescători de vite, ca Nat Page, fost diplomat la Ambasada Marii Britanii în România, care acum are o proprietate de 62 de hectare unde produce vite pentru carne. 

Nat este producător biologic, ceea ce înseamnă că pe pășunile sale nu folosește pesticide sau îngrășăminte, iar animalele sale petrec o mare parte a timpului păscând pe pajiște, nu în grajd, ca în alte țări din Vestul Europei. 

"E greu de spus cum vom fi afectați de ieșirea din UE. Guvernul spune că subvențiile de la UE vor continua până în 2020. Noi primim subvenții nu pe cap de vită, ci pe hectar" spune Nat, care își manifestă o anume preocupare pentru protecția mediului după ieșirea din UE. 

Ascultați interviul cu fermierul Nat Page

 

Viitor incert

După un scurt drum cu mașina de la pășune, ajungem acasă la Nat Page, unde stăm la masă împreună cu soția sa Katie și doi fermieri vecin. Robert McLellan este și el fermier biologic, tot de vite, numai că de lapte.

Trei fermieri din sudul AnglieiTrei fermieri de vite din sudul Angliei privesc fără teamă viitorul în afara UE

Ca și Nat Page a votat în favoarea ieșirii din UE, pe motivul birocrației pe care aceasta ar genera-o și a cotelor de producție de lapte impuse, în timp ce subvențiile de la Bruxelles reprezintă doar 5% din venitul său. Care va fi efectul asupra agriculturii britanice după Brexit?

"Nu cred că prea mare, probabil o parte va deveni mai intensivă și alta cu produse mai de nișă", spune Robert McLellan

Vecinul său, James Hice, are vaci de lapte, dar și pământ arabil. Și el a fost în favoarea ieșirii din UE din dorința de revenire la suveranitate națională. Cum vor fi afectate afacerile sale după Brexit?

"Nu cred că foarte mult. Eu export orz pentru malț pe continent și asta va depinde de acordul de comerț cu UE. Nu sunt în favoarea rămânerii în piața unică, altfel de ce mai ieșim din UE?", este de părere James Hice.

Nat citează opinia unui expert care spunea că o creștere a prețului la lapte, care actulamente este de aproximativ 27 pence, cu 2 pence pe litru ar compensa eliminarea subvențiilor de la UE.

Lucrător agricol român

După discuția cu cei doi vecini, am plecat cu la ferma unui al treilea fermier, Mike Green, producător de lapte, unul dintre puținii fermieri din sat care au votat în favoarea rămânerii UE, dar care acum spune că nu-l deranjează ieșirea din Uniune. Care vor fi efectele pentru agricultură ale Brexit?

Daniel GrigoreLui Daniel Grigore îi place munca la o fermă de vite din sud vestul Angliei 

"Eu cred că vor fi benefice. Oamenii vor trebui să plătească mai mult pentru mâncare dar sper că acest lucru va reduce risipa care se face în fiecare zi", spune Mike Green. "Nu cred că protecția mediului va fi afectată, cred că vom continua cu programele actuale" adaugă el.

Agricultura britanică reprezintă mai puțin de 1% din Produsul Intern Brut și ocupă 1,5% din forța de muncă pe economie. Unul dintre lucrătorii în agricultură este Daniel Grigore, pe care l-am găsit conducând un tractor pe ferma lui Mike Green cu care aranja baloți de fân.

"Lucrez pe tractor, iar duminica mulg vacile și mai fac și curățenie prin ogradă", spune Daniel Grigore, care lucrează la această fermă de peste un an și locuiește tot aici. 

"Îmi place mult munca de aici, stau în aer liber, nu ca într-o fabrică", adaugă el. Daniel spune că ieșirea Marii Britanii nu a schimbat nimic pentru el și că intenționează să rămână la fermă, deocamdată.

Îl întreb dacă atitudinea localnicilor s-a schimbat față de el după referendumul din 23 iunie 2016. "Nu", îmi spune el și adaugă că pe unii localnici îi simte oarecum ostili pentru că își închipuie că le-ar lua locurile de muncă. Când îl întreb dacă ar fi cineva dispus să facă munca pe care o face el îmi răspunde râzând "Nu". 

Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ
1581

Facebook comments