174 sau 70.000 de vieți. Cum decizi cine trăiește?

hqdefault.jpg

Lars Koch, avocatul și procurorul la Deutsche Theatre din Berlin
Image source: 
Deutsche Theatre

Vinovat sau nevinovat. Lars Koch este un pilot de vânătoare german care a dobotât un avion cu 174 de pasageri al companiei Lufthansa, deturnat de teroriști. Aceștia urmau să prăbușească avionul peste un stadion cu 70.000 de spectatori. Acesta este conflictul unei piese de teatru scrisă de un avocat german, la care spectatorii sunt invitați să participe ca jurați și să dea un verdict în cazul Koch. La unele reprezentații pilotul este găsit vinovat, la altele nevinovat. Dumneavoastră ce ați decide? 

Reportajul este realizat  la Deutsche Theatre din Berlin pentru rubrica RFI Monde - Accents d’Europe. Traducere realizată de  Ana Maria Florea Harrison.

„Doamnelor și domnilor, bine ați venit. Înainte să începem, aș vrea să uitați tot ceea ce ați citit despre această piesă și despre autorul său. Vă rog să urmăriți cu mare atenție dezbaterile acestui tribunal pentru cu dumneavostră înșivă veți da verdictul. Dumneavoastră sunteți jurații, sunteți juriu și decideți soarta acuzatului Lars Koch”. Așa începe piesa de teatru Terror, cea mai discutată piesă de teatru în media internațională de la sfârșitul acestui an.

În mințile tuturor este următoareaîntrebare: poți decide să omori 174 de persoane pentru a salva 70.000? Lars Koch, ofițer al armatei aerului, decide singur, fără a avea un ordin din partea superiorilor, să doboare avionul Lufthansa. La bord sunt 174 de oameni în mâinile unor teroriști care se îndreaptă către stadionul Allianz Arena din Munchen, unde 70.000 de spectatori asista la meciul Germania-Anglia. Lars Koch este la bordul unui avion de vânătoare și urmărește zborul Berlin-Munchen. Simțindu-se abandonat de autoritățile incapabile să ordone evacuarea stadionului și de către șefii săi ierarhici care îi ordonă doar să umărească avionul, Lars Koch, sacrifică pasagerii pentru a evita o catastrofă și mai mare.

După o oră și jumătate de pledoarii ale procurorului și ale avocatului pilotului, după depoziții ale martorilor, spectatorii sunt rugați să iasă câteva minute din sală, înainte să revină, având de ales între două intrări marcate cu cuvintele: vinovat și nevinovat. Nu puțini sunt cei care nu se pot decide.

„E o adevărată dilemă pentru că sunt puse în perspectivă diversele aspecte ale deciziei sale. Înainte să vedem piesa, suntem siguri de decizia pe care o vom lua, acest om e nevinovat. Cu cât piesa avansează, auzeam argumentele în favoarea vinovăției sale și începeam să mă îndoiesc. Bineînțeles, între cei 164 de pasageri ai avionului și 70.000 de spectatori de pe stadion, pare simpu de decis. Dar acesta nu este singurul parametru... nu poți lua decizia finală numai pe baza acestui argument”, spune acestă femeie.

Prin intermediul pledoariilor, autorul Ferdinand von Schirac, aduce în discuție dificultățile de ordin moral ale statului de drept în fața terorismului. În 2005, noua lege germană a securității aeriene a inclus posibilitatea distrugerii, ca ultimă soluție, a unui avion deturnat. O lege invalidată de Curtea Constituțională pe baza primului principiu al legii fundamentale: demnitatea umană este inalterabilă. Acest principiu a convins-o pe o altă spectatoare să-l declar pe Lars Koch, vinovat.

„M-am gândit mult la aceasta întrebare înainte să vin în această seară să văd piesa și eram convinsa: acest om e vinovat. Totuși, pe parcursul piesei, la un moment anume, am fost gata să îmi schimb părerea. M-am îndoit atunci când inculpatul a spus că cei 174 de pasageri nu aveau nici o șansă să supraviețuiască. Pentru o secundă mi-am spus: Hm, are poate dreptate. Dar până la urmă sunt convinsă că nimeni nu poate lua o asemenea decizie. Nimeni nu are dreptul să spună cine trebuie să moară și cine are dreptul să trăiască.”

Un celebru avocat penalist, Ferdinand von Schirac, a fost acuzat de populism de o parte a presei. A fost acuzat că face jocul animitor partide care cer soluții simpe pentru probleme complexe. Pentru autor, nu verdictul e important, ci tocmai dezbaterea care se naște în jurul cazului. Odată ce publicul a revenit în sală, judecătoarea aduce verdictul:  214 voturi pentru vinovat, 245 de voturi pentru nevinovat. În acestă seară, Lars Koch este achitat. Un verdict care o liniștește pe Marion, elevă de liceu, venită la teatru alături de colegii de teatru.

„Mi-a fost greu să iau o decize, dar cred că până la urmă a decis în cunoștință de cauză. Chiar dacă e dificil să te imaginezi într-o astfel de situație extremă, cred că aș fi reacționat la fel. Sigur că e vinovat, a omorât oameni. Dar, de cealaltă parte, prin actul său, a evitat o catastrofă și mai mare. E bizar să spun asta, dar a acționat aproape ca un erou,” spune Marion.

Piesa este pusă în scenă în mai multe orașe din Germania, în alte țări europene, dar și în Japonia sau pe continentul american. O hartă pe internet numără voturile. Din 200.000 de spectatori și jurați, în același timp, 60% l-au declarat până acum pe Lars Koch – nevinovat.