“Am două patrii pe care le iubesc, Moldova și Afganistan. Sunt bogat” Reportaj AUDIO

reugiat_4.jpg

Ziua Internațională a Refugiaților este marcată, în fiecare an, la 20 iunie
Sursa imaginii: 
UNHCR Moldova

Ziua Internațională a Refugiaților este marcată, în fiecare an, la 20 iunie. Zeci de cetățeni străini care au fost nevoiți să plece din țările lor de origine din cauza unor conflicte armate sau din cauza persecuției, și-au dat întâlnire la Chișinău, pentru a comemora această zi.”Suntem alături de refugiați. Oamenii trebuie să înțeleagă că ei sunt oameni la fel ca noi, care au fost forțați să fugă pentru a-și salva viața”, a fost mesajul transmis de Biroul Național al Agenției ONU pentru Refugiați din R.Moldova. Majoritatea refugiaților ajunși în R.Moldova provin din patru țări, cei mai mulți fiind din Siria, urmată de Ucraina, Irak și Afganistan.

Djavid Paknehad este din Afganistan. Locuiește de ani buni la Chișinău, împreună cu familia. Este directorul Centrului de Caritate pentru Refugiați și l-am întâlnit la un eveniment organizat de Biroul Agenției ONU pentru Refugiați cu prilejul Zilei mondiale a persoanelor care se bucură de protecție internațională.”Eu am două patrii pe care le iubesc, Moldova și Afganistan. Sunt bogat. Aici în Moldova sunt căsătorit, soția mea este moldoveancă. Eu locuiesc aici de mulți ani. În Afganistan situația nu e prea bună. Nici soția și nici copii nu își doresc să meargă acolo pentru că este periculos. Pentru anumite perioade revin în țara în care am crescut pentru că toate rudele sunt acolo, frați, surori. Desigur, Afganistan este prima patrie a mea, dar aici în Moldova am casă, familie, serviciu”.

Refugiații ajunși în R.Moldova sunt respectați de către cetățenii moldoveni, ne mai spune Djavid Paknehad.”Oamenii de aici au respect pentru solicitanții de azil sau refugiați. Moldovenii își dau seamă, spre exemplu, că un cetățean venit în R.Moldova nu este un migrant economic, dar este o persoană care și-a pierdut casa, țara. R.Moldova este implicată de fapt într-o acțiune umanitară și încearcă să-i ajute pe cei care au fugit din diferite țări din cauza războiului”.

Alla și Iuser sunt două adolescente în vârstă de 13 ani. Aflu că au venit din Siria, și respectiv Irak. Le place mult în Moldova pentru că aici au găsit liniște și pace.”Aici viața este mai frumoasă, acolo nu prea. Aici este pace. Natura, dar și oamenii sunt foarte buni. Multe locuri frumoase. Am vrea să ne întoarcem, desigur. Acolo este patria noastră, sunt multe lucruri legate de noi și nu putem să le uităm niciodată”.

Șeful Biroului Agenției ONU pentru Refugiați, Traian Țurcanu spune la RFI că sloganul Zilei Mondiale a persoanelor care beneficiază de protecție internațională "Suntem alături de refugiați” a fost ales tocmai pentru că a crescut nivelul de xenofobie și pentru că există o atitudine negativă față de tot ce este legat de azil, refugiat, protecție internațională.”Prin acest slogan ”Suntem alături de refugiați” vrem să ne solidarizăm cu  cei care au fost nevoiți să-și părăsească tot ce au agonisit o viață și rămași doar cu speranța și dorința de a -și construi un viitor pentru ei și pentru copiii lor, aleg să-și riște viețile pentru a ajunge într-un loc sigur. Încercăm, de asemenea,să sensibilizăm opinia publică vis-a-vis de cine este un refugiat cu adevărat, de realitățile la nivel global pentru că se vorbește foarte mult de o criză a refugiaților în Europa în prezent, însă criză nu este în Europa sau dacă este, nu neapărat este o criză a refugiaților. Vorbim de o criză globală”.

L-am întrebat pe Traian Turcanu dacă de la începutul acestui an a crescut sau nu numărul cererilor de azil? ”Numărul cererilor scade în acest an în R.Moldova. Se întâmplă și pe fondul faptului că țara nu este foarte atractivă și în mare parte este o țară de tranzit și nu o țară de destinație. Numărul scade,motivele pot fi diferite. Trebuie să fim vigilenți. Nu mai vorbim în abstract de fenomenul refugiaților în R.Moldova deoarece există un conflict armat în țara vecină,iar ucrainenii sunt pe locul doi în grupul de persoane care beneficiază de protecție internațională în R.Moldova, adică refugiați, după sirieni. Există și un conflict înghețat pe teritoriul R.Moldova, care sperăm că va fi soluționat pașnic, prin dialog”.

Republica Moldova a aderat în anul 2001 la Convenţia privind statutul refugiaţilor şi la Protocolul său adiţional, asumându-și obligaţia de-a asigura protecţie persoanelor care au decis să se refugieze în ţara noastră. Până în prezent, peste 1500 de persoane au beneficiat de azil în Republica Moldova, fiind originare din circa 31 de state ale lumii  printre acestea Ucraina, Siria, Afganistan, Turcia, Sudan, Irak. Motivele pentru care persoanele solicită azil sunt diverse: conflicte militare, războaie, persecuții, violenţă, tortură, toate acestea rezumându-se la încălcări grave ale drepturilor omului și pericol pentru siguranţa şi integritatea fizică sau morală a persoanei, relevă datele Biroului Migrație și Azil din R.Moldova.

 

 
Reportaj realizat de Valeria Viţu