“Peste vreo cinci ani va fi mai bine în R.Moldova, dar acum este foarte greu. Guvernarea trebuie să facă ceva”

R.Moldova sărbătorește, joi, Ziua Independenței. Cu acest prilej, în raioanele din țară, dar și în capitală vor avea loc mai multe manifestații culturale. Și în acest an, al treilea consecutiv, la ceremoniile din R.Moldova, este prezent premierul Victor Ponta. Oficialul român va fi însoțit de o delegație formată din miniștri și consilieri de stat. Vizita delegației române va începe cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt și va continua la Complexul Memorial ,,Maica îndurerată”. Cum va sărbători joi R.Moldova, dar și cât de independentă este astăzi țara, în opinia cetățenilor?

La 24 de ani de la proclamarea independenței R.Moldova, unii locuitori ai satului Sculeni, de la granița cu România, tânjesc după vremurile sovietice.”Cu Rusia aveam de toate, aveam un președinte, dar acum și democrați și de tot felul. Munceam în fiecare zi și ne plăteau. Eram îndestulați, găseam totul la piață. Cu Rusia era foarte bine. Cu o rublă cumpăram cinci săpunuri, dar astăzi nu mai este cum a fost odată. Astăzi avem o mare sărăcie”.

Tudor Șeitan în vârstă de 80 de ani vorbește despre R.Moldova ca o țară cu adevărat independentă, dar cu probleme.”Corupția este foarte mare. Situația poate fi schimbată doar dacă vom avea o altă guvernare,să fie schimbat Guvernul și Parlamentul, să vină alții la putere. Dar tot aceiași care au fost, înaintează”.

Alți cetățenii moldoveni își amintesc și de ”Furtul Secolului” care a influențat parcursul european al R.Moldova.”Cred că cei de la conducere sunt vinovați de dispariția banilor, nu țăranul i-a luat. Ce poate să facă omul de la sat, care nu va avea nici un porumb la deal? Cei de sus învârtesc banii cum vor. Pensiile și salariile sunt mici,locuri de muncă nu avem,tineretul nu are ce face”.”Nu credem în cei de la conducere. Sunt europeni, dar nu sunt cinstiți. Totodată, hoții nu-i cred pe țărani”. ”Oamenii nu sunt mulțumiți de ceea ce fac ei. Ei nu au ales direcția corectă. Ei se gândesc doar la ceea ce trebuie să facă pentru ei”.”La noi niciodată nu a fost ca la oameni. Spre exemplu, în România, au mărit tarifele, cetățenii au ieșit la proteste, la noi scumpesc o dată prețul pentru electricitate, de două ori, de trei ori, și tot așa rămâne. Nu este nici o țară independentă, este țara hoților”. Noi suntem de la țară, nici nu știm ce înseamnă miliardul acesta. Iau pensia și o împart să-mi ajungă câte puțin”,îmi spun mai mulți locuitori din nordul R.Moldova.

Mătușa Franea, așa-i zic sătenii din Sculeni, pare totuși optimistă că în țară va fi mai bine, în câțiva ani.”Peste vreo cinci ani va fi mai bine, dar acum este foarte greu. Să aibă în primul rând tineretul unde să muncească, să nu plece peste hotare. Eram la școală, îmi amintesc foametea, mâncam grăunțe coapte și nicăieri nu am plecat. Guvernarea trebuie să facă ceva să nu obijduiască lumea. Suferă cetățenii. Cu o mie de lei nu trăiești”, povestește mătușa.

Și în acest an, în mod tradițional, în dimineața zilei de 27 august, autoritățile centrale și locale, deputaţi din primul Parlament, diplomați străini, scriitori, vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, dar și la memorial. Ulterior, oficialii moldoveni vor ține discursuri în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care cei prezenți vor fi invitați la ”Hora mare”.În centrul orașului va avea loc și o prezentare a portului popular, un recital de muzică etno-folk, dar și muzică uşoară. De asemenea, cetățenii vor avea ocazia să viziteze târgul naţional ”Tezaur”, unde vor putea cumpăra obiecte unicat ale meşterilor populari. Sărbătoarea dedicată Zilei Independenţei va culmina cu focuri de artificii și spectacolul ”Hai să dăm mână cu mână”, susţinut de către Orchestra Naţională de Muzică Populară “Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

Victor Ponta în vizită la Chișinău 

Printre cei prezenți la Chișinău, de Ziua Independenței, este și prim-ministrul României, Victor Ponta. Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Valeriu Streleț și omologul său român, Victor Ponta vor avea o întrevedere tête-à-tête, după care delegațiile se vor întruni într-o ședință. Potrivit agendei, cei doi premieri vor susține și o conferință de presă comună, la Guvern. Pe parcursul zilei de 27 august, Victor Ponta va mai avea întrevederi cu președintele Parlamentului, Andrian Candu și șeful statului, Nicolae Timofti. Recent, în timpul unei convorbiri telefonice, prim-ministrul român Victor Ponta l-a asigurat pe Valeriu Streleț de toată susținerea Guvernului de la București în realizarea reformelor și a Acordului de Asociere RM-UE. Victor Ponta a fost la Chișinău, în ultima sa vizită, în luna mai. În 2014,România a devenit principalul partener comercial al R.Moldova, alocând pentru proiectele de asistență, 70,3 milioane de dolari, fiind a treia în topul donatorilor după SUA și UE.

În ajunul Zilei Independenței, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunțat că lansează acţiuni de protest pe întreg teritoriul țării. Potrivit liderului socialiștilor,”Moldova a ajuns la cea de-a 24-a aniversare a independenţei cu rezultate deplorabile, fiind un stat capturat de oligarhi şi unionişti. PSRM va lupta pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate şi revenirea la alegerea preşedintelui ţării prin vot direct de către cetăţeni”, susține Dodon. Autoritățile nu au comentat deocamdată acuzațiile PSRM. Totodată, socialiștii au depus, miercuri, o sesizare la Curtea Constituțională prin care au cerut interpretarea art.141 al Constituției privind desemnarea șefului statului. PSRM își dorește desfășurarea unui referendum.” Ţara noastră are nevoie de un preşedinte precum este Aleksandr Lukaşenko sau Vladimir Putin. Noi avem nevoie de un preşedinte, care ar putea orienta într-o albie corectă atât activitatea Guvernului, cât şi cea a Parlamentului, un şef de stat capabil să depolitizeze instituţiile de drept ale RM”, susțin deputații socialiști.

 
Reportaj realizat de Valeria Viţu cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Mldova