Cluj: Celulă de criză pentru copiii cu ADHD

Peste 220.000 de copii din România suferă de ADHD, potrivit unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest lucru înseamnă că cinci la sută dintre copiii români au simptomele acestei maladii. 

Pentru a-i ajuta, la Cluj, a luat naştere prima celulă de criză din România. Celula de criză va fi compusă din medici, psihologi, psihiatri şi din sociologi.

Doar în prima jumătate a anului trecut, aproximativ 300 de copii din judeţul Cluj au fost diagnosticaţi cu ADHD conform statisticilor oficiale. Specialiştii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj estimează că numărul real este mai mare. Şi asta pentru că unii părinţi nu cunosc simptomele ADHD-ului sau refuză să accepte faptul că această maladie îi afectează pe copiii lor.  Pentru ca părinţii să aibă acces uşor la informaţii corecte şi complete, specialiştii clujeni s-au reunit într-un grup de lucru, la iniţiativa asociaţiei non-profit „Paşi Înainte”. Grupul va oferi sprijin părinţilor prin întâlniri periodice, va sprijini activităţi de informare în şcoli şi se va implica în tratarea unor cazuri dificile de ADHD, unde este nevoie de o intervenţie care să implice mai multe instituţii de profil, spune psihologul clinician Andreea van Peer.

Grupul de lucru este format din reprezentanţi ai asociaţiei şi ai unor instituţii de specialitate, precum Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Cluj-Napoca, Clinica de Psihiatrie Pediatrică şi Centrul de evaluare şi intervenţie pentru copii şi adolescenţi. Specialiştii vor face schimb de date relevante şi bune practici pentru tratamentul tulburării ADHD, în aşa fel încât toate părţile implicate să aibă acces la informaţii corecte şi actualizate, spune medicul Roxana Şipoş de la Clinica de Psihiatrie Infantilă.

Părinţii copiilor care suferă de ADHD spun că această iniţiativă este una îndelung aşteptată. şi asta pentru că, de multe ori, recuperarea copiilor depinde şi de modul în care sunt acceptaţi de profesorii şi de colegii de şcoală. Este important ca aceşti copii să nu se simtă abandonaţi, spune unul dintre părinţi, Emilia Muntean.

În cazul în care tratamentul pentru ADHD începe la vârste fragede, recuperarea este spectaculoasă. Copiii care suferă de această boală au şansa să obţină rezultate excelente. În schimb, dacă boala nu este tratată, cei care suferă riscă să devină adulţi cu probleme de integrare socială.
 

 
Reportaj realizat de Bianca Pădurean