Chişinău: Minorii "continuă să fie torturaţi" la Poliţie şi în penitenciare

chisinau-minorii-continua-torturati-politie-penitenciare.jpg

Poliţiştii moldoveni bat un tânăr, la protestele din 7 aprilie 2009.

La patru ani de la evenimentele din aprilie 2009, minorii continuă să fie torturaţi în comisariatele de Poliţie şi în penitenciare, arată un raport UNICEF, lansat la Chişinău. Cei mai mulţi minori intervievaţi au declarat că au fost supuşi bătăii, de cele mai multe ori prin aplicarea loviturilor în cap, pentru a recunoaşte învinuirea adusă sau de a oferi alte informaţii.

"Îmi părea ceva absurd pentru Republica Moldova. Nu puteam să-mi dau seama cum putem opri teroarea. Credeam că doar în Africa pot avea loc asemenea revoluții", îşi aminteşte Vlad, unul dintre zecile de minori care au ajuns în comisariatele de Poliţie, în timpul protestelor violente din Piaţa Marii Adunări Naţionale, în zilele de 7 şi 8 aprilie.

După ce au fost bătuți de polițiști pentru că ar fi participat la dezordini în masă în aprilie 2009, mai mulți minori au mers la Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria". Directoarea instituției, Ludmila Popovici, ne-a vorbit, pentru început, despre mărturia unui tânăr. "Când l-am rugat să sun acasă, să vină mama la comisariat, polițistul m-a lovit puternic peste ambele urechi și mie îmi țiuia tare capul. Polițistul m-a întrebat – Îți sună, vorbește cu mama", spune Ludmila Popovici.

Directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii susține că polițiștii deseori îi lovesc pe minori și tineri simultan peste ambele urechi, această metodă de tortură numindu-se "telefon". "Este îngrozitor, pentru că acești copii vor suferi enorm, până la surditate gravă. Vor avea nevoie de îngrijiri și chiar protezare. După evenimentele din aprilie 2009, peste 30 de minori care s-au adresat la Centru, fuseseră loviți foarte tare peste urechi, având surditatea post traumatică. Și acum în detenție am găsit doi tineri care ne-au vorbit despre această metodă clasică de tortură – ”telefon” ", precizează Popovici.

Potrivit cercetărilor, foarte puțini copii victime ajung să depună plângeri, în special din cauza neîncrederii în organele de drept şi pentru că le este frică să nu fie supuşi din nou relelor tratamente. "Medicii și asistenții sociali au o contribuție foarte slabă la sesizarea organelor competente privind cazurile de tortură", spun specialiștii.

În primele şase luni ale anului 2012, în adresa Procuraturii a fost expediată doar o sesizare din partea medicului și nici una din partea asistenților sociali.

 

Tortură fizică şi psihologică

 

Studiul UNICEF arată că aproape o treime dintre minorii participanți la studiu a suportat traumatisme cranio-cerebrale şi ale regiunii cervicale, iar trei sferturi au fost torturați psihologic, fiind ameninţaţi cu detenţie îndelungată, cu bătăi mai puternice, chiar cu omorul.

Solicitat de RFI, șeful direcției securitate publică a Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, a recunoscut că de multe ori polițiștii își depășesc atribuțiile de serviciu sau admit cazuri de rele tratamente. Acest lucru, spune Maxian "ne-a și determinat să vedem cum să realizăm eficient politicile atât la Ministerul de Interne, cât și in subdiviziunile polițienești. Bineînțeles, data de 7 aprilie a pus un accent important de a revizui activitatea poliției,  gestionarea cazurilor cu implicarea copiilor, fie că sunt bănuiți, martori sau victime", conchide Maxian.

Deși Republica Moldova a înregistrat unele progrese în ceea ce privește justiția juvenilă, există totuși mulți copii care continuă să fie maltratați în detenție preventivă sau în penitenciare, spune Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF în Republica Moldova.

"Minorii în conflict cu legea sunt expuși unui risc sporit de abuzuri și maltratare, iar autoritățile au o obligație sporită de a proteja acești copii de violență. UNICEF cheamă instituțiile de drept din Moldova să se gândească la interesul superior al copilului și să conlucreze în vederea identificării, raportării și soluționării cazurilor de tortură și rele tratamente față de copii, pentru a asigura proceduri judiciare prietenoase copilului, în conformitate cu standardele internaționale", a subliniat reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster.

În perioada 2010-2012, Procuratura Generală a înregistrat 93 de plângeri privind relele tratamente față de copii deținuți, dintre care doar în 16 cazuri au fost inițiate investigații și doar cinci cazuri au ajuns în instanța de judecată.

Studiul "Tortura și relele tratamente față de copii în contextul justiției juvenile în Republica Moldova" a fost realizat în anul 2012 de către Centrul pentru Drepturile Omului și Centrul Memoria, în cadrul unui proiect UNICEF, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.