109 portrete ale lui Marianne, 109 imagini noi ale Republicii franceze (Reportaj FOTO şi AUDIO)

20210304_114418.jpg

O parte din cele 109 noi Marianne, în fata Panthéonului împreunà cu Marlène Schiappa (a doua din dreapta), 4 martie 2021.
O parte din cele 109 noi Marianne, în fata Panthéonului împreunà cu Marlène Schiappa (a doua din dreapta), 4 martie 2021.
Image source: 
Vasile Damian

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, la Paris, în dreptul Panthéonului, a fost inaugurată expoziţia de fotografie «109 figuri noi ale lui Marianne», Marianne fiind întruchiparea Republicii franceze. Dacă până acum, imaginea lui Marianne era cea a unei celebrităţi – de cele mai multe ori o actriţă – la iniţiativa ministerului de Interne, noile Marianne au preluat imagini ale unor femei mai puţin cunoscute, chiar dacă «starurile» nu lipsesc nici ele.

Până acum, imaginea lui Marianne, statuile care reprezentau Republica franceză, preluau chipuri celebre, de cele mai multe ori de actriţe. Astfel, de-a lungul decenilor, Brigitte Bardot, Michèle Morgan, Catherine Deneuve, Laetitia Casta sau Mireille Mathieu au întruchipat-o pe Marianne.

La iniţiativa actualului minister de Interne, imaginea lui Marianne s-a multiplicat – nu mai e una singură, sunt 109. De ce 109 si nu 110 sau 100? Din cauza unui simplu joc de cuvinte în limba franceză – 109 se citeşte «cent neuf» ca şi «sang neuf» adică sânge proaspăt.

«Prospăturile» de azi, 109 deci, iau chipuri foarte diverse: artiste, feministe, activiste, sportive, poliţiste, infirmiere, şamd. Să ascultăm explicaţiile lui Marlène Schiappa, ministra delegată la Cetăţenie.

Marlène Schiappa, ministra delegatà la Cetàtenie, în fata Panthéonului din Paris (Foto: Vasile Damian).

«Idea noastră este da a promova feţe noi ale Republicii. Imaginea lui Marianne este astăzi încarnată altfel, diferit, decât în trecut. Din punct de vedere istoric, actriţele dădeau capul sau bustul care o întruchipau pe Marianne. Noi însă considerăm că faţa lui Marianne poate fi şi o femeie ai căror părinţi nu sunt francezi, o femeie care a fost recent naturalizată franceză, o femeie care promovează angajamentele Republicii – adică fraternitatea şi egalitatea între toţi şi toate. Suntem în faţa Panthéonului, loc simbolic important al cetăţeniei. De aceea, cele 109 Marianne au feţe, parcursuri şi origini sociale şi geografice diferite. Putem întruchipa ţara sa fiind artistă dar şi implicată politic sau când o Miss» spune Marlène Schiappa.

La ceremonia de ianugurare a expoziţiei din faţa Panthéonului au venit şi câteva dintre cele 109 Marianne. Printre ele, Danièlle Mérian, avocată şi preşedinta-fondatoare a ONG-ului «SOS Africaines en danger», «SOS Africance în pericol». «Femeile care au creat această asociaţie au fugit de excizările care se comit în Africa de vest. Toate sunt originare de acolo şi toate sunt musulmane. Am onoare de a le prezida organizaţia. Toate vor fi încântate în Africa să afle că le întruchipez lupta. La faţa locului, am pus pe picioare un program care prevede circulaţia unor autobuze şcolare, transformate jumătate în dispensar, jumătate în centre conectate pentru a informa şi îngriji populaţiile locale – femei şi fetiţe - în zonele cele mai izolate. La Dakar, în Senegal, suntem în legătură cu ministerul sănătăţii şi cu cel al Femeii. Când o să le trimitem imagini de aici, vă daţi seama cât de fericiţi o să fie toţi?! Această manifestare, iniţiată de Marlène Schiappa, este foarte importantă» afirmă Danièlle Mérian.

Jade este o femeie transgender, prima care încarnează şi ea o nouă faţă a Republicii franceze.

«E importantă recunoaşterea pentru că prin această expoziţie, vor să arate diversitatea. Printre altele, prin mine, care sunt o femeie transgender. Chiar dacă sunt transgender, sunt o femeie care poate reprezenta Franţa. Mesajul astfel transmis ne dă mai multă credibilitate, facem parte din cele 109 Marianne care reprezintă Franţa» ne spune Jade.

Jade, femeie transgender, una dintre noile fete ale lui Marianne (Foto: Vasile Damian).

O altă Marianne printre cele 109 noi a fost aleasă Amandine Petit, Miss France 2021, venită cu eşarfa de Miss la Panthéon. «Bineînţeles că este important. A fi Miss France înseamnă şi a duce mai departe vocea Franţei. In cazul de faţă, putem face ceva concret pentru ziua femeii, pentru rolul femeii indiferent care este acesta: casieriţă, politiciană, stewardesă sau Miss France.»

Amandine Petit, Miss France 2021, figureazà si ea pe lista celor 109 Marianne (Foto: Vasile Damian).

In fine, Delphine Horvilleur, filosoafă, scriitoare este şi una dintre primele femei-rabin din Franţa. In această calitate a fost şi aleasă să figureze printre cele 109 Marianne. «Sunt fericită să particip la acest eveniment, să văd că există femei atât de diferite care o pot reprezenta pe Marianne. Până acum aveam impresia că imaginea lui Marianne este bătută în cuie şi cunoscută de toţi. Ori, vedem că putem da feţe noi, mişcătoare, surâzătoare şi diferite lui Marianne. Cele care suntem aici reprezentăm diversitatea şi acest lucru este o onoare pentru noi. Apreciez mult că venim din orizonturi şi universuri foarte diferite. In plus, a vedea feţe zâmbitoare este foarte plăcut în aceste zile în care zâmbetele noastre, în fapt totul, este ascuns sub măşti» e de părere Delphine Horvilleur, dispusă imediat ca să-şi dea masca jos pentru o poză.

Delphine Horvilleur, femeie rabin si întruchipare a lui Marianne (Foto: Vasile Damian).

Printre cei 5 membri ai juriului care le-au selecţionat pe cele 109 noi Marianne s-a numat un singur bărbat, celebrul caricaturist Xavier Gorce, singurul bărbat reprezentat în acest reportaj. «Intâi am venit, fiecare dintre membri juriului, cu nişte idei despre personalităţile pe care le vedeam reprezentate ca Marianne. Să reprezinte cât mai multe diversitatea societăţii şi a activităţilor a fost idea de bază. Alegerea s-a făcut apoi de o manieră foarte destinsă şi amicală şi foarte repede ne-am înţeles în prininţa numelor.»

Caricaturistul Xavier Gorce, singurul bàrbat membru al juriului care le-a selectionat pe cele 109 noi Marianne (Foto: Vasile Damian).

Expoziţia din faţa Panthéonului cu cele 109 noi chipuri ale lui Marianne durează până pe 15 martie.

 
109 portrete ale lui Marianne, 109 imagini noi ale Republicii franceze