Seara prin Paris, pe timp de restricții de circulație (Galerie FOTO)

20201017_231832.jpg

Avenue des Champs-Elysées, putin dupà ora 11 seara, în  prima sâmbàtà cu restrictii de circulatie la Paris, 17 octombrie 2020.
Avenue des Champs-Elysées, putin dupà ora 11 seara, în prima sâmbàtà cu restrictii de circulatie la Paris, 17 octombrie 2020.
Image source: 
Vasile Damian

Din cauza epidemiei de coronavirus care se propagă exponențial, la Paris și în alte 8 metropole din Franța s-au impus, începând de sâmbătă seara ora 21, restricții de circulație. Nu mai au voie să iasă pe străzi decât cei care lucrează (infirmiere, medici, jurnaliști, etc.). Interdicția, impusă între 9 seara și 6 dimineața, este valabilă cel puțin 4 săptămâni dar probabil va fi prelungită la 6 săptămâni, adică până în jurul datei de întâi decembrie. Vasile Damian a realizat ieri, prima seară cu restricții, un reportaj foto pe străzile Parisului.

Interdicția de a circula la Paris a intrat în vigoare la ora 21. Oră la care am ieșit din casă (cu legitimația de presă agățată de gât) și am cutreierat Parisul timp de trei ore. Am ales să merg în locurile cele mai emblematice ale capitalei, acolo unde serile (și mai ales într-o sâmbătă seara) se adună turiștii, tinerii, cgură-cască, șamd

Ca și primăvară, în timpul carantinei generalizate (care a durat două luni), nu am întâlnit decât polițiști (vizibili în prima fotografie), homeleși, rareori câte un om pierdut dar și persoane cu animale domestice în lesă (ieșitul la plimbare cu un câine face parte din excepții).

Din seria care urmează, prima fotografie a fost făcută la ora 21:40, ultima la ora 23:40.

Politistii, singura prezentà umanà pe trepetele de la Sacré-Coeur. Ca de obicei, dispusi sà stea de vorbà cu jurnalistii ... în lipsà de alti interlocutori.

Pe aceste trepte se adunà de obicei sute (dacà nu mii) de oameni în fiecare searà pentru a privi Parisul de sus. Asearà, în afarà de politie, nu era decât un cetàtean turmentat...

Emblematica Place du Tertre, atractie pentru toti turistii care urcà pe Montmartre.

Asearà, nu urca nimeni pe Montmartre...

Pustiu cartierul Montmartre...

Place de La République, ràspântie de drumuri, plinà de lume în vremuri normale, era si ea pustie în prima searà de restrictii.

Nici urmà de oameni sau automobile în Place de la Bastille.

Rue Saint-Antoine, limita cartierului Marais, nu mi-a dat sà vàd decât un singur om care îsi plimba càtelul.

Rue de Rivoli, de obicei ticsità cu masini, autobuze si biciclete, nu mai era circulatà asearà decât de rare autobuze.

Rue des Rosiers, în plin Marais si cartier evreiesc, animat de cum se terminà shabbat-ul, era si el gol sâmbàtà la ora 22...

Halele din Paris.

Place Saint-Michel, locul de întâlnire traditional al celor care merg apoi prin cartierul latin.

Les Deux Magots, embematicà cafenea din dreptul bisericii Saint-Germain-des-Près, era déjà închisà si cu scaunele strânse la ora 23.

Pe Esplanada Invalizilor, se întâlnesc de obicei în serile neploioase, tinerii din Paris pentru a petrece în aer liber

Rosa Bonheur, penisà de pe Sena, arhiplinà în vremuri normale si mai ales într-o sâmbàtà seara.

Place de la Concorde, nod de circulatie extrem de aglomerat, chiar si serile, era pustie asearà.

La fel de goalà era si Rue de Rivoli, aici în dreptul gràdnilor Tuileries.

Piata din dreptul operei Garnier este un loc "traditional" de ambuteiaje, inclusiv sâmbetele seara.