"Să adaptăm pelerinajul la pandemie, nu pandemia la pelerinaj!"

iasi.jpg

Sute de credincioși cer autorităților deschiderea porților Mitropoliei pentru pelerinajul religios la Sfânta Parascheva pentru toți credincioșii din țară
Image source: 
RFI/Violeta Cincu

"Să adaptăm pelerinajul la pandemie, nu pandemia la pelerinaj!". Acesta este mesajul adresat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, credincioșilor care protestează de mai bine de trei zile în fața Mitropoliei Moldovei! Iașiul a depășit nivelul de răspândire a noului coronavirus de 1,5 la o mie de locuitori, iar paturile la Terapie Intensivă sunt ocupate. De cealaltă parte, sute de credincioși solicită autorităților deschiderea porților Mitropoliei pentru pelerinajul religios la Sfânta Parascheva pentru toți credincioșii din țară. Acum numai cei cu buletin de Iași au acces în curtea catedralei mitropolitane. Cea mai importantă zi este 14 octombrie, când va fi oficiată Liturghia Sfintei Parascheva. Mitropolia Moldovei a anunțat că doar 500 de persoane vor participa la slujbă. Cu respectarea distanțării sociale.

Ascultă reportajul:

 

 

Jandarmi - umăr lângă umăr- în fața porților metalice ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași. În fața forțelor de ordine - tot umăr lângă umăr - credincioșii care protestează. Unii dintre ei, mulți, nu poartă măști și nu respectă distanțarea socială. Poartă pancarte pe care se poate citi: „Dacă Dumnezeu este în noi, atunci coronavirusul nu este”. „Covidul este claustrofob. Nu intră la metroul bucureștean, vine la pelerinaj”. 

Agățată practic de jandarmi, cu masca sub barbă și tușind o bătrânică este revoltată: „Jandarmii stau acolo și o păzesc, au arestat-o pe Sfânta Parascheva și noi suntem arestați, departe de ea. Nu mă duc să mă închin la jandarmi. Am înțeles că baldachinul e înconjurat de poliție. Păi cum, dar eu mă închin la poliție?".

Credinciosii cânta Hristos a Înviat din morți! Copii, adulți, vârstnici, studenți la Teologie, preoți. Mulți fără măști. Mai ales în ceea ce am putea numi nucleul dur. Alți protestari, aflați la periferia grupului de protestari poartă măști! 

"Sunt aici de 16 ani și nu am buletin de Iași. Nu pot participa la pelerinaj și cred că ni se încalcă dreptul la libertate religioasă. Cei care vin aici sunt responsabili dacă se îmbolnăvesc sau nu. Dacă oamenii vor să se închine nu trebuie să-i oprim. Au fost alegeri și nu s-a îmbolnăvit nimeni!", povestește o tânără protestară.

Cel care se recomandă părintele Florin spune: "Guvernanții să respecte manifestarea liberă a cultelor”. Întrebat de reporter de ce nu se respectă distanțarea, părintele Florin explică: "Oamenii aceștia au venit dintr-o rațiune de credință. Când avem evlavie față de sfinții care fac minuni, sfinții au putere de a ne apăra de boli”. Întrebat dacă crede că virusul există răspunde: „Și da, și nu!"

 

Ministrul Sănătății: “Să ne gândim la cei care au murit, la cei aflați pe patul de spital! “

Liderii BOR au avut opinii dure. Episcopul Hușilor a spus ca Sfânta Parascheva nu poate fi carantinată. Pariarhul Daniel a transmis, într-un comunicat de presă, că interzicerea pelerinajului este o măsură disproporționată și discriminatorie luată fără consultarea prealabila a BOR. De cealaltă parte, ministrul Sănătății spune ca au fost consultați: „ Mesajele noastre au fost destul de clare. Inclusiv în discuțiile cu Mitropolia și Patriarhia. Evoluția ar trebui să ne reașeze pe toți să ne respectăm partea noastră de treabă din toate discuțiile pe care le-am avut. Noi suntem aici, capacităm numărul de paturi, numărul de paturi la Terapie Intensivă. Ne așteptăm ca cei care participă la aceste activități să respecte regulile".

Ministrul Sănătății Nelu Tataru are și un mesaj pentru pelerini: „Avem o sărbătoare religioasă într-un context pandemic. A fost un an diferit. De la sărbători, vacanțe, școală. Să adaptăm pelerinajul la pandemie, nu pandemia la pelerinaj! Să ne gândim la cei care au murit, la cei aflați pe paturile de spital.Să ne gândim la corpul medical. Și noi avem credința în suflet!".

În tot acest timp, Iașiul a rămas în top ca număr de noi infectări. Mesajele RoAlert atenționează asupra pericolului, iar autoritățile fac eforturi disperate pentru a suplimenta numărul de paturi la Terapie Intensivă. Pe 16 octombrie se vor deschide primele secții la spitalul mobil de la Lețcani. Iar medicii din prima linie Covid 19 cer populației să respecte măsurile de protecție pentru că sistemul sanitar, dar și personalul, riscă să clacheze sub povara noilor cazuri.