Pandemia a adus civilizație romilor de la groapa de gunoi a Clujului

toalete_pata_rat.jpeg

Toalete ecologice la groapa de gunoi de lângă Cluj Napoca
Image source: 
Bianca Pădurean / RFI România

Romii care locuiesc la rampa de gunoi a Clujului au, de ieri, toalete și dușuri cu apă curentă, ba chiar cu apă caldă. Primăria Cluj-Napoca a reușit instalarea a două unități tip container care de azi sunt funcționale. Cum de a fost posibil acest lucru, după zeci de ani, aflați din materialul următor.

La mică distanță de municipiul Cluj-Napoca, între niște dealuri, se află deja faimoasa rampă de gunoi a orașului, cunoscută sub numele de Pata Rât. A devenit faimoasă după ce o întreagă comunitate de romi care locuia pe o stradă din Cluj a fost mutată, cu forța, pe rampa de gunoi unde mai trăiau alte câteva sute de familii, în condiții igienice precare, ca într-un adevărat ghetou de case de carton și tablă.

În plină criză pandemică, norocul le-a surâs acestor locuitori ai Clujului. Primăria Cluj-Napoca a început montarea la Pata Rât a două unități mobile, un fel de containere mai mari, dotate cu toalete, dușuri și lavoare, boiler electric de 300 de litri și radiator electric, anunță primarul Emil Boc.

”A început la Pata rât cu două unități mobile dotate fiecare cu trei boxe WC, trei boxe dușuri, patru lavoare independente, boiler electric de 300 de litru. Aceste unități mobile vor deservi comunitatea de la Pata Rât pentru asigurarea elementelor de bază pentru ceea ce înseamnă igienă. Astăzi se vor monta, iar de mâine vor fi funcționale, atât din perspectiva canalizării, cât și a curentului electric”, a declarat primarul Emil Boc.

Lângă sau chiar pe rampa de gunoi a Clujului locuiesc aproximativ 2000 de oameni, din care cea mai mare parte aparține etniei rome. Liderii romilor spun că toaletele și dușurile, aceste simboluri ale civilizației, au fost aduse acolo la cererea lor. Mai mult, ei spun că dacă nu ar fi fost starea de urgență, acest lucru nici nu ar fi fost posibil, din cauza birocrației, declară Dragoș Roșianu, reprezentant al Asociației Partida Romilor.

”Așa cum știm în România există problema aceasta de documentații și de aprobări. În cazul acesta, fiind o zonă de risc și fiind și situația aceasta de urgență națională, bănuiesc că s-a făcut de pe o zi pe alta. Salutăm inițiativa instituțiilor locale. Mulțumim Primăriei Cluj-Napoca pe această cale că au luat în considerare această cerere făcută de noi”, a spus Dragoș Roșianu.

O parte a celor care locuiesc la Pata Rât își câștigă existența din reciclarea gunoaielor, printre care își petrec zilele. În zona în care și-au ridicat casele improvizate, un fel de cartier al romilor numit nu fără umor Dallas, exista o singură sursă de apă curată: o cișmea. Acum cei care locuiesc lângă rampa de gunoi vor putea să se spele în condiții normale în cele două containere pentru a putea evita, pe cât posibil, contaminarea cu coronavirus sau cu alte boli.